Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2019, Volume: 2 Issue: 1, 119 - 134, 30.06.2019

Abstract

References

  • Bal, M. (2017) “Platon’un Symposion’unda Eros Ya da Sokrates’in Bildiği Tek Şey Olan Aşk Üzerine”, Düşünme Dergisi, 11: 47-63.
  • Çekal, N. (2007) “Aşçıların Beslenme (Besin Öğeleri) Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1): 64-74.
  • Duman, M.A. (2014) “Gorgias’ın Altın Heykeli Yahut Platon Külliyatındaki Kudretli ve Zengin Erdem Öğreticisi “Gorgias” Üzerine”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (7): 128-144.
  • Flandrin, Jean-Louis ve Montari Massimo (2013) “Food A Culinary History from Antiquty to the Present”, Columbia University Press: New York.
  • Hesiodos, (2010) “İşler ve Günler”, Çev. Furkan Akderin, İstanbul: Sosyal Yayınlar.

PLATON’UN BAKIŞ AÇISINA GÖRE YAPICI/DÜZENLEYİCİ MESLEK OLARAK AŞÇILIK

Year 2019, Volume: 2 Issue: 1, 119 - 134, 30.06.2019

Abstract

Kadim bir meslek olan
aşçılığa yönelik bakış açısı, Platon’un yaşadığı dönemlerden günümüze kadar birçok
kapsamlı değişimi beraberinde getirmiştir. Bu genel ifadeyi biraz daha
özelleştirmek gerekirse bu makalede, içinde yer aldığı toplumun genel bakış
açısından da bağımsız olarak Platon’un aşçılık mesleğine dair spesifik
görüşleri ele alınmıştır. Mikroanalitik bir çalışma olması nedeniyle, söz
konusu kapsam dışındaki anlatım ve değerlendirmeler, başka çalışmalara
bırakılmıştır. Makale, Platon’a ait bütün birincil kaynak eserlerin içerik
incelemesi üzerinden kuramsal tartışmalara yer verecek şekilde kaleme
alınmıştır. Düşünsel bağlam olarak sistematik felsefenin en başında
konumlandırılan Platon’un bu konumu, tartışmaya konu edilmiştir. Zira makalede,
Platon’un aşçılık mesleğine dair görüşleri bakımından belirli bir bağlam
oluşturmanın önündeki güçlüklerin neler olduğu izah edilmeye çalışılmıştır. Aşçılık
mesleği özelinde, mutlak anlamda sistematik bir anlatım sergilemek yerine, zaman
zaman kendini tekrarlayan, tamamlayan ya da revize eden türden bir görüşler
topluluğu sunan Platon’dan yine de mümkün olan en yüksek düzeyde faydalanılmaya
özen gösterilmiştir.

References

  • Bal, M. (2017) “Platon’un Symposion’unda Eros Ya da Sokrates’in Bildiği Tek Şey Olan Aşk Üzerine”, Düşünme Dergisi, 11: 47-63.
  • Çekal, N. (2007) “Aşçıların Beslenme (Besin Öğeleri) Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1): 64-74.
  • Duman, M.A. (2014) “Gorgias’ın Altın Heykeli Yahut Platon Külliyatındaki Kudretli ve Zengin Erdem Öğreticisi “Gorgias” Üzerine”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (7): 128-144.
  • Flandrin, Jean-Louis ve Montari Massimo (2013) “Food A Culinary History from Antiquty to the Present”, Columbia University Press: New York.
  • Hesiodos, (2010) “İşler ve Günler”, Çev. Furkan Akderin, İstanbul: Sosyal Yayınlar.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Uğur Keskin 0000-0003-2740-4120

Publication Date June 30, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Keskin, U. (2019). PLATON’UN BAKIŞ AÇISINA GÖRE YAPICI/DÜZENLEYİCİ MESLEK OLARAK AŞÇILIK. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2(1), 119-134.