Şehir kültürünün bir parçası olan tarihi konaklar, restore edilerek ve yeniden işlevlendirilerek son zamanlarda kafe, restoran ve otel olarak hizmet vermektedir. Türkiye’nin birçok ilinde yeniden işlevlendirilmiş tarihi konaklar bulunmaktadır. Bu illerden biri de Afyonkarahisar’dır. Afyonkarahisar’da bulunan tarihi konakların geçmişi 1900’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Bu araştırmanın amacı gastronomi turizminin gelişmesinde Afyonkarahisar’da bulunan tarihi konakların ne düzeyde önemli olduğunun ortaya konulmasıdır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemine başvurulmuştur. Afyonkarahisar kent merkezinde restoran olarak işlevlendirilmiş tarihi konaklar, araştırmanın uygulama alanı olarak belirlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile beş işletme yöneticisi ve işverenine ulaşılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre tarihi konaklar 23 farklı yöresel yemeğin sunumunu yapmakta ve Afyonkarahisar mutfak kültürünü çok iyi bir şekilde yansıtmaktadır. Ayrıca tarihi Afyonkarahisar konaklarının gastronomi turizmi kapsamında gerekli pazarlama ve reklam çalışmaları ile başarılı bir destinasyon merkezi olacağı sonuca ulaşılmıştır
Historical mansions, which are part of the city's culture, have been restored and re-functioned recently and serve as cafes, restaurants and hotels. There are historical mansions that have been re-functionalized in many provinces of Turkey. One of these provinces is Afyonkarahisar. The history of historical mansions in Afyonkarahisar dates back to the 1900s. The aim of this research is to reveal how important the historical mansions in Afyonkarahisar are in the development of gastronomic tourism. Qualitative data collection method was used in the study. Historical mansions functioned as restaurants in Afyonkarahisar city center were determined as the application area of the research. In this direction, five business managers and employers were interviewed and the data were obtained with a semi-structured interview form. The obtained data were analyzed by content analysis technique. According to the results of the research, historical mansions present 23 different local dishes and reflect the culinary culture of Afyonkarahisar very well. In addition, it has been concluded that Afyonkarahisar historical mansions will be a successful destination center with the necessary marketing and advertising activities within the scope of gastronomy tourism.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2021 |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | November 19, 2021 |
Acceptance Date | December 23, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 24 Issue: 46-1 - UTK 2021 Turizm Özel Sayısı |
Baun SOBED