The Role of Foliar Applications of Boron and Gibberallic acid (GA3) on Yield and Quality in Different Strawberry Types
Year 2021,
Volume: 5 Issue: 2, 163 - 170, 28.12.2021
Assiye Özkaya
Ayşen Çolak
Volkan Okatan
Abstract
This study was carried out to investigate the effects of boric acid and giberallic acid (GA3) applications on yield and quality in strawberry cultivars. In the experiment, 5 different doses of boric acid (Control, 100, 200, 300, 400 and 500 ppm) and GA3 (Control, 20, 40, 60, 80 and 100 ppm) were applied. As a result of the applications, the average number of flowers was determined between 29.9-50.7. Fruit weights in the experiment varied between 17.1-22.3 g. Brix value varied between 6.3-7.9%. The pH values of the fruits were found between 2.5-2.9. Titratable acidity value was measured between 0.5-1.1 %. It was determined that the applications made a difference in terms of yield and quality in strawberry cultivars.
Thanks
This article is summarized from the master thesis of Assiye ÖZKAYA.
References
- Adak, N., Pekmezci, M. (2012). Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(2), 135-142.
- Azodanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J-L, Villetaz, J-C. and Amado, R. 2003. Quality assessment of strawberries (Fragaria species). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(3): 715–721.
- Baktır, İ. (2010). Bitki Büyüme Düzenleyicileri Özellikleri ve Tarımda Kullanımları. Hasad Yayıncılık, İstanbul.
Bayram, E. S. (2020). Aydın/Sultanhisar Koşullarında Yetiştirilen Festival ve Camarosa Çilek Çeşitlerinin Verim ve Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi.
- Connor, A. M., Luby, J. J., Tong, C. B. (2002). Variation and heritability estimates for antioxidant activity, total phenolic content, and anthocyanin content in blueberry progenies. Journal of the American Society for Horticultural Science, 127(1), 82-88.
- Çakıcı, H., Arslan, H. (2012). Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(3), 293-298.
- Eti, A. (2006). The determination of polyamines content at different maturation stages in some strawberry varieties. Master thesis. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana).
- Gundogdu, M., Berk, S., Canan, I., Kocoglu, T. S., Celik, F., Tas, A. (2017). Determination of effect of gibberellic acid treatments on the fruit quality of strawberry cv. Seascape. Yyü Tar Bil Derg (Yyü Journal of Agricultural Science), 27, 608-612.
- Gündoğdu, M., Berk, K. S., Geçer, K. M., Kıpçak, S., Çakmakcı, Ö. (2019). Çilek Yapraklarının Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Farklı Hormon Uygulamalarının Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 225-232.
- Gündüz, K., Özdemir, E. (2012). Farklı Yetiştirme Yerlerinin Bazı Çilek Genotiplerinin Erkencilik İndeksi, Verim Ve Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(1), 27-36.
- Kacar, B., Katkat, A. V., & Öztürk, Ş. (2006). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları. 2. Baskı. Ankara.
- Kepenek, K., Ali Koyuncu, M., & Koyuncu, F. (2002). Bazı çilek çeşitlerinin Isparta koşullarında adaptasyonu. Bahçe, 31(1).
- Kıyga, Y. (2009). Osmanlı x Camorosa çilek melezlerinin morfolojik ve pomolojik karakterizasyonu (Doctoral dissertation, Yüksek Lisans Tezi), Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s, Antakya).
- Kumar, R., Saravanan, S., Parshant, B., Sharma, R. M. (2013). Influence of gibberellic acid and blossom removal on fruit quality of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) cv. belrubi. Vegetos, 26, 107-110.
- Özkaplan, C. H. (2010). Perşembe (Ordu) Ekolojisinde Değişik Malç Uygulamalarının Çilekte Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Ordu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü(Yüksek Lisans Tezi).
- Özkaya, O., Yavuz, N., Dündar, Ö., Özkaya, A., Kargı, P. S., Demircioğlu, H., Sarıdaş, M. A. (2017). Çilekte Yapraktan Kalsiyum Ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite Ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 46(özel sayı 1), 297-302.
- Özkutlu, F., Ete, Ö., Akgün, M., Akdin, F., Tutuş, Y., Özcan, B. (2017). Çilekte bor gübrelemesinin bozuk şekilli meyve oluşumunun önlenmesi ve yaprak mineral içerikleri üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(2), 153-160.
- Perkins‐Veazie, P. (1995). Growth and ripening of strawberry fruit. Horticultural reviews, 17, 267-297.
- Polat, M., Çelik, M. (2008). Ankara (Ayaş) koşullarında organik çilek yetiştiriciliği. Journal of Agricultural Sciences, 14(03).
- Prior, R. L., Cao, G., Martin, A., Sofic, E., McEwen, J., O'Brien, C., ... & Mainland, C. M. (1998). Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and anthocyanin content, maturity, and variety of Vaccinium species. Journal of agricultural and food chemistry, 46(7), 2686-2693.
- Strik, B.C., Practor.J.T.A. (1988). Yield component analysis of strawberry genotypes differing in productivity. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 113(1): 124-129.
- Türk, B., Şen, F. (2020). Manisa İli Köprübaşı İlçesinde Yetiştirilen Çilek Çeşitlerinin Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3), 407-415.
Year 2021,
Volume: 5 Issue: 2, 163 - 170, 28.12.2021
Assiye Özkaya
Ayşen Çolak
Volkan Okatan
References
- Adak, N., Pekmezci, M. (2012). Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(2), 135-142.
- Azodanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J-L, Villetaz, J-C. and Amado, R. 2003. Quality assessment of strawberries (Fragaria species). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(3): 715–721.
- Baktır, İ. (2010). Bitki Büyüme Düzenleyicileri Özellikleri ve Tarımda Kullanımları. Hasad Yayıncılık, İstanbul.
Bayram, E. S. (2020). Aydın/Sultanhisar Koşullarında Yetiştirilen Festival ve Camarosa Çilek Çeşitlerinin Verim ve Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi.
- Connor, A. M., Luby, J. J., Tong, C. B. (2002). Variation and heritability estimates for antioxidant activity, total phenolic content, and anthocyanin content in blueberry progenies. Journal of the American Society for Horticultural Science, 127(1), 82-88.
- Çakıcı, H., Arslan, H. (2012). Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(3), 293-298.
- Eti, A. (2006). The determination of polyamines content at different maturation stages in some strawberry varieties. Master thesis. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana).
- Gundogdu, M., Berk, S., Canan, I., Kocoglu, T. S., Celik, F., Tas, A. (2017). Determination of effect of gibberellic acid treatments on the fruit quality of strawberry cv. Seascape. Yyü Tar Bil Derg (Yyü Journal of Agricultural Science), 27, 608-612.
- Gündoğdu, M., Berk, K. S., Geçer, K. M., Kıpçak, S., Çakmakcı, Ö. (2019). Çilek Yapraklarının Antioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine Farklı Hormon Uygulamalarının Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 225-232.
- Gündüz, K., Özdemir, E. (2012). Farklı Yetiştirme Yerlerinin Bazı Çilek Genotiplerinin Erkencilik İndeksi, Verim Ve Meyve Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(1), 27-36.
- Kacar, B., Katkat, A. V., & Öztürk, Ş. (2006). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınları. 2. Baskı. Ankara.
- Kepenek, K., Ali Koyuncu, M., & Koyuncu, F. (2002). Bazı çilek çeşitlerinin Isparta koşullarında adaptasyonu. Bahçe, 31(1).
- Kıyga, Y. (2009). Osmanlı x Camorosa çilek melezlerinin morfolojik ve pomolojik karakterizasyonu (Doctoral dissertation, Yüksek Lisans Tezi), Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s, Antakya).
- Kumar, R., Saravanan, S., Parshant, B., Sharma, R. M. (2013). Influence of gibberellic acid and blossom removal on fruit quality of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) cv. belrubi. Vegetos, 26, 107-110.
- Özkaplan, C. H. (2010). Perşembe (Ordu) Ekolojisinde Değişik Malç Uygulamalarının Çilekte Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Ordu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü(Yüksek Lisans Tezi).
- Özkaya, O., Yavuz, N., Dündar, Ö., Özkaya, A., Kargı, P. S., Demircioğlu, H., Sarıdaş, M. A. (2017). Çilekte Yapraktan Kalsiyum Ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite Ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 46(özel sayı 1), 297-302.
- Özkutlu, F., Ete, Ö., Akgün, M., Akdin, F., Tutuş, Y., Özcan, B. (2017). Çilekte bor gübrelemesinin bozuk şekilli meyve oluşumunun önlenmesi ve yaprak mineral içerikleri üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(2), 153-160.
- Perkins‐Veazie, P. (1995). Growth and ripening of strawberry fruit. Horticultural reviews, 17, 267-297.
- Polat, M., Çelik, M. (2008). Ankara (Ayaş) koşullarında organik çilek yetiştiriciliği. Journal of Agricultural Sciences, 14(03).
- Prior, R. L., Cao, G., Martin, A., Sofic, E., McEwen, J., O'Brien, C., ... & Mainland, C. M. (1998). Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and anthocyanin content, maturity, and variety of Vaccinium species. Journal of agricultural and food chemistry, 46(7), 2686-2693.
- Strik, B.C., Practor.J.T.A. (1988). Yield component analysis of strawberry genotypes differing in productivity. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 113(1): 124-129.
- Türk, B., Şen, F. (2020). Manisa İli Köprübaşı İlçesinde Yetiştirilen Çilek Çeşitlerinin Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3), 407-415.