Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 223 - 228, 05.11.2014

Abstract

Antalya’da Türk Dönemi Kitabeleri

Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 223 - 228, 05.11.2014

Abstract

Kitâbeler (epigrafik kaynaklar), verdikleri kesin ve sıhhatli bilgiler sayesinde tarih araştırmalarında mutlaka kullanılması gereken önemli kaynaklardandır. Tarihin canlı kaynaklarından olan bu eserler, çoğu zaman kronik ve hatırat gibi tarihî kaynaklardan daha güvenilirdirler. Kitâbeler kullanılmadan yapılan tarih araştırmalarında mutlaka önemli eksiklikler görülür. Avrupa’da, kitâbelerin önemi daha XVII. yüzyılın sonlarında anlaşılmış ve ilk araştırmalar da bu dönemde başlamıştır. Çalışmaların artmasının tabii bir neticesi olarak epigrafi, XIX. yüzyıldan itibaren müstakil bir bilim dalı olarak gelişmiştir. İslâmî kitâbeler üzerine ilk ciddî çalışmanın XX. yüzyılın başlarında İsviçreli şarkiyatçı Max van Berchem tarafından yapıldığı bilinmektedir. Türkiye’de ise ilk çalışmalar, XIX. yüzyılın sonlarında başlamış ve Halil Edhem Eldem, bu çalışmaların öncüsü olmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Suat Kaymak

Publication Date November 5, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: 1

Cite

Chicago Kaymak, Suat. “Antalya’da Türk Dönemi Kitabeleri”. Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi 1, no. 1 (November 2014): 223-28.

MUJOT publishes scientific studies such as research articles, review articles; historiographic studies, archival and monographic source publications, scholarly translation and transcriptions, bibliography and chronologies, book and thesis reviews, interviews and obituary studies along with announcements about related subjects about Turkic World particularly in the fields of language, culture, literature, history, folklore, geography and art.