Review
BibTex RIS Cite

Byung-Chul Han’da Şiddet ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü

Year 2023, Issue: 60, 335 - 368, 31.12.2023

Abstract

Şiddet, gerek bireyler arası ilişkilerde, gerekse toplumsal ilişkilerde tarihin her evresinde var olmuştur. Tarihsel süreçte biçimi, kapsamı, sınırlılıkları, anlamı, amacı, etkileri sürekli değişime uğramıştır. Toplumun geçirdiği her değişim aşamasında toplum tarafından farklı algılanmıştır. Geleneksel toplumlarda şiddet doğal hayatın bir parçası olarak görülmüş ve olağan karşılanmıştır. Modern toplumlarda şiddet, kurumsal (ordu, polis, hapishane vb.) bir boyut kazanarak merkezileşmiş, ulus-devletin tekeline geçmiştir. Postmodern toplumda ise üzerindeki tekel kalkmış, şiddet toplumun her alanına yayılmış, hatta bireylerin özel yaşamlarına kadar sokulmuştur. Postmodern şiddet görülmez, duyulmaz ve hissedilmezdir. Kısacası, toplumdaki iktidar ve güç ilişkileri değiştikçe, şiddet de farklı şekillerde ortaya çıkmıştır. Şiddetin geçirdiği söz konusu değişim ve dönüşümler, şiddetin, içinde yeşerdiği kültür tarafından şekillendiğini göstermektedir. Bu nedenle şiddet, toplumsal bir olgudur ve yol açtığı zararlar, yarattığı avantaj ve dezavantajlar vb. bütünsel olarak tüm toplumu etkiler. Toplumda meydana gelen hiçbir gelişim, değişim, dönüşüm genel beklentinin aksine şiddeti azaltmamış; aksine farklılaştırarak ve çeşitlendirerek artırmıştır.

Ethical Statement

Çalışmamızın, etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalar arasında yer aldığını beyan ederiz.

References

  • kaynakça ekleyiniz

Violence in Byung-Chul Han and the Transformation of Social Violence

Year 2023, Issue: 60, 335 - 368, 31.12.2023

Abstract

Violence has existed at every stage of history, both in interpersonal relations and in social relations. In the historical process, its form, scope, limitations, meaning, purpose and effects have constantly changed. It has been perceived differently by society at every stage of change that society has gone through. In traditional societies, violence has seen as a part of natural life and was considered normal. In modern societies, violence has gained on institutional (army, police, prison etc.) and has become centralized and monopolized by the nation-state. In the postmodern society, the monopoly has been lifted end violence has spread to all areas of society, even into the private lives of individuals. Postmodern violence is invisible, unheard and unfelt. In short, as power and power relations in society change, violence has emerged in different forms. The changes and transformtions that violence undergoes show that violence is shaped by the culture in which it flourishes. Therefore, violence is a social phenomenon and the damages it causes, the advantages and disadvantages it creates etc. It affects the entire society holistically. Contrary to general expectations, no development, change or transformation in society has reduced violence; on the contrary, it has increased it by differentiating and diversifying.

References

  • kaynakça ekleyiniz
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Social Change
Journal Section Sosyoloji
Authors

Merve Gücüyener Bozalp 0000-0003-1542-6357

Ahmet Ayhan Koyuncu 0000-0002-5401-7647

Early Pub Date December 28, 2023
Publication Date December 31, 2023
Submission Date October 16, 2023
Acceptance Date December 28, 2023
Published in Issue Year 2023 Issue: 60

Cite

APA Gücüyener Bozalp, M., & Koyuncu, A. A. (2023). Byung-Chul Han’da Şiddet ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi(60), 335-368.
AMA Gücüyener Bozalp M, Koyuncu AA. Byung-Chul Han’da Şiddet ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. December 2023;(60):335-368.
Chicago Gücüyener Bozalp, Merve, and Ahmet Ayhan Koyuncu. “Byung-Chul Han’da Şiddet Ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 60 (December 2023): 335-68.
EndNote Gücüyener Bozalp M, Koyuncu AA (December 1, 2023) Byung-Chul Han’da Şiddet ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 60 335–368.
IEEE M. Gücüyener Bozalp and A. A. Koyuncu, “Byung-Chul Han’da Şiddet ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 60, pp. 335–368, December 2023.
ISNAD Gücüyener Bozalp, Merve - Koyuncu, Ahmet Ayhan. “Byung-Chul Han’da Şiddet Ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 60 (December 2023), 335-368.
JAMA Gücüyener Bozalp M, Koyuncu AA. Byung-Chul Han’da Şiddet ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023;:335–368.
MLA Gücüyener Bozalp, Merve and Ahmet Ayhan Koyuncu. “Byung-Chul Han’da Şiddet Ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 60, 2023, pp. 335-68.
Vancouver Gücüyener Bozalp M, Koyuncu AA. Byung-Chul Han’da Şiddet ve Toplumsal Şiddetin Dönüşümü. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023(60):335-68.

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi