Research Article
BibTex RIS Cite

THE REFLECTION OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE HUMANOID BOT/ ROBOT PRACTICES ON DAILY LIFE IN TURKEY

Year 2024, Volume: 8 Issue: 1, 19 - 45, 31.03.2024

Abstract

The greatest means of comprehending the changes and transformations that soci-eties go through is to trace the shifts that take place in their daily life practices. Because environmental conditions, natural disasters, wars, discoveries, inven-tions and technological developments are highly determinative in the formation, change and re-formation of societies' daily life practices. This was explicitly ex-perienced in the transition from a traditional to an industrial society. The main factor that distinguishes industrial society from traditional society is the industrial revolution and the associated change in the mode of production. In the traditional period, a job that was carried out by a large number of people collectively has been performed by a smaller number of people with the help of a machine after the industrial revolution. This led to significant changes in the daily life practices of people around the world, especially in Western Europe. By the mid-20th cen-tury, artificial intelligence started to be implemented on semi- or fully automatic machines, which were the dominant element of the industrial revolution. Thus, industrial society shifted to a new phase or a new post-industrial era emerged. In this period in which we are currently living, a job that was previously performed by using a large number of semi- or fully automatic machines has become feasi-ble by utilizing a smaller number of artificial intelligence humanoid machines (robots).
Artificial intelligence humanoid "bots", which were initially developed mostly for entertainment purposes, began to be implemented in machines over time. Thus, artificial intelligence implementations, which have acquired a physical existence, have begun to develop human-like characteristics in terms of both their physical characteristics and the manner in which they reason. The development of artifi-cial intelligence humanoid robots, which are a combination of artificial intelli-gence and robot technology designed to have human-like characteristics, has pro-gressed rapidly and today, artificial intelligence humanoid robots can be utilized in many fields such as healthcare, education, home assistance, industrial produc-tion and entertainment.
In this study, how the Turkish society perceives artificial intelligence humanoid robots, which have been taking place more and more in our daily lives, and the attitudes and behaviors of the Turkish society towards the utilization of artificial intelligence humanoid robots in daily life were examined. In this framework, a five-point Likert-type scale consisting of fully structured questions to determine the fact and knowledge status of the participants, as well as statements to meas-ure their perceptions of artificial intelligence humanoid robots and their attitudes and behaviors towards artificial intelligence humanoid robots was implemented. In the final stage of the research, the data obtained from the participants were an-alyzed and the results obtained were reported.

References

  • HARARİ, Yuval N. (2019), Homo Deus, İstanbul: Kolektif Kitap.
  • LEVİN, J. (2004). Functionlism, in the Stanford Encyclopedia of Philosophy (ed. E. N. Zalta) Stanfod/ Kalifornia.
  • McCarthy J. and P.C. HAney (1969). Some Philosophical Problems from the Standpoint of Artifical İntelligence. Los Angeles.
  • Turhan, Mümtaz (2016). Kültür Değişmeleri, Ankara: Altınordu Yayınları.
  • https://bilimteknik.tubitak.gov.tr/sites/default/files/posterler/robotlar_poster.pdf (Erişim tarihi: 06.05.2023).
  • https://www.theguardian.com/us-news/2023/jun/01/us-military-drone-ai-killed-operator-simulated-test?ref=upstract.com (Erişim tarihi: 06.02.2013).

YAPAY ZEKÂ İNSANSI BOT/ ROBOT UYGULAMALARIN TÜRKİYE’DE GÜNDELİK HAYATA YANSIMASI

Year 2024, Volume: 8 Issue: 1, 19 - 45, 31.03.2024

Abstract

Toplumların yaşadığı değişim ve dönüşümleri anlamanın en iyi yolu toplumların gündelik hayat pratiklerinde meydana gelen değişimlerin izini sürmektir. Çünkü toplumların gündelik hayat pratiklerinin oluşmasında, değişmesinde ve yeniden oluşmasında çevresel koşullar, doğal afetler, savaşlar, keşifler, icatlar ve teknolojik gelişmeler çok belirleyicidir. Geleneksel toplumundan sanayi toplumuna ge-çişte bu durum açık bir şekilde deneyimlenmiştir. Sanayi toplumunu geleneksel toplumdan ayıran en temel faktör sanayi devrimi ve buna bağlı değişen üretim biçimidir. Geleneksel dönemde çok sayıdan insanın birlikte yaptığı bir iş sanayi devrimi sonrasında bir makine yardımı ile daha az sayıda insan tarafından yapa-bilir hale gelmiştir. Bu durum başta Batı Avrupa olmak üzere dünyada insanların gündelik hayat pratiklerinde önemli değişmelere neden olmuştur. 20. Yüz yılın ortalarına gelindiğinde ise sanayi devriminin başat unsuru olan yarı veya tam otomatik makinelere yapay zekâ uygulanmaya başlanmıştır. Böylece sanayi top-lumu yeni bir aşamaya geçmiş veya sanayi sonrası yeni bir dönem yaşanmaya başlanmıştır. Halen içinde yaşadığımız bu dönemde daha önce çok sayıda yarı veya tam otomatik makine kullanılarak yapılan bir iş daha az sayıda yapay zekâ insansı makine(robot) kullanılarak yapılabilir hale gelmiştir.
Başlangıçta çoğunlukla eğence amaçlı geliştirilen yapay zekâ insansı “bot”lar, zamanla makinelere uygulanmaya başlanmıştır. Böylece fiziksel bir varlığa ka-vuşmuş olan yapay zekâ uygulamalar, ilerleyen süreçte hem fiziksel özellikleri hem de düşünme biçimi bakımından insansı özellikler kazanmaya başlamıştır. İn-san benzeri özelliklere sahip olmak üzere tasarlanmış yapay zekâ ve robot tekno-lojisinin birleşimi olan yapay zekâ insansı robotların gelişimi hızla ilerlemiş ve günümüzde, yapay zekâ insansı robotlar sağlık hizmetleri, eğitim, ev yardımcılığı, endüstriyel üretim ve eğlence gibi birçok alanda kullanılabilir hale gelmiştir.
Bu araştırmada, her geçen gün gündelik hayatımızda daha çok yer almaya başla-yan yapay zekâ insansı robotların Türk toplumu tarafından nasıl algılandıkları ve Türk toplumunun, yapay zekâ insansı robotların gündelik hayatta kullanımına yönelik tutum ve davranışları incelenmiştir. Bu çerçevede katılımcılara; katılımcı-ların olgu ve bilgi durumlarını belirlemeye yönelik tam yapılandırılmış soruların yanında, yapay zekâ insansı robot algıları ve yapay zekâ insansı robotlara karşı tutum ve davranış biçimlerini ölçmeye yönelik ifadelerden oluşan beşli likert tipi ölçek uygulanmıştır. Araştırmanın son aşamasında ise katılımcılardan elde edilen veriler analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlar rapor haline getirilmiştir.

References

  • HARARİ, Yuval N. (2019), Homo Deus, İstanbul: Kolektif Kitap.
  • LEVİN, J. (2004). Functionlism, in the Stanford Encyclopedia of Philosophy (ed. E. N. Zalta) Stanfod/ Kalifornia.
  • McCarthy J. and P.C. HAney (1969). Some Philosophical Problems from the Standpoint of Artifical İntelligence. Los Angeles.
  • Turhan, Mümtaz (2016). Kültür Değişmeleri, Ankara: Altınordu Yayınları.
  • https://bilimteknik.tubitak.gov.tr/sites/default/files/posterler/robotlar_poster.pdf (Erişim tarihi: 06.05.2023).
  • https://www.theguardian.com/us-news/2023/jun/01/us-military-drone-ai-killed-operator-simulated-test?ref=upstract.com (Erişim tarihi: 06.02.2013).
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sociology (Other)
Journal Section TOBİDER - International Journal of Social Sciences Volume 8 Issue 1
Authors

Ensar Çetin 0000-0002-5668-4988

Publication Date March 31, 2024
Submission Date February 10, 2024
Acceptance Date March 28, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Çetin, E. (2024). YAPAY ZEKÂ İNSANSI BOT/ ROBOT UYGULAMALARIN TÜRKİYE’DE GÜNDELİK HAYATA YANSIMASI. Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi, 8(1), 19-45.