BibTex RIS Cite

İhracat, İthalat ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği

Year 2015, Volume: 7 Issue: 2, - , 21.03.2016

Abstract

Çalışmamızda, 1980:1-2014:4 döneminde, Türkiye’deki reel ihracat, reel ithalat ve reel GSYİH arasındaki kısa ve uzun dönem ilişkiler incelenerek; söz konusu değişkenler arasındaki nedenselliğin yönü ve bunun muhtemel ekonomik sonuçları ve aynı zamanda ihracata-yönelik büyüme hipotezinin geçerli olup olmadığı araştırılmıştır. Söz konusu değişkenler arasında Granger nedensellik ilişkisinin yönü Pesaran, Shin, ve Smith (2001) tarafından geliştirilen otoregresif dağıtıcı gecikmeli modeli sınır-testi yaklaşımı (ARDL bound testing approach) ile yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, kısa ve uzun dönemde ithalat ile GSYİH arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi vardır. Kısa dönemde hem ihracattan GSYİH’ya doğru, hem de GSYİH’dan ihracata doğru nedensellik ilişkisi saptanmamıştır. Uzun dönemde GSYİH’dan ihracata doğru nedensellik ilişkisi varken, ihracattan GSYİH’ya doğru geri bildirim etkisinin zayıf kaldığı görülmüştür. Dolayısıyla, araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Türkiye’de 1980’li yılların başlarında uygulayama konulan ihracata dayalı büyüme stratejisi amacına ulaşamamıştır. Bunun nedenlerinden biri, Türkiye ekonomisinin söz konusu dönemde sık sık yaşanan ekonomik ve politik istikrarsızlıklar olabilir. Diğer bir nedeni ise, çalışmada uygulanan nedensellik testinin doğrusal olmasından kaynaklanabilir. İhracat-büyüme ilişkisinin doğrusal olmayan bir modelle incelenmesi durumunda, iki yönlü veya tek yönlü bir nedensellik ilişkisi ortaya çıkabilir.

Year 2015, Volume: 7 Issue: 2, - , 21.03.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Munise Ilıkkan Özgür

Publication Date March 21, 2016
Published in Issue Year 2015 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Ilıkkan Özgür, M. (2016). İhracat, İthalat ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(2).
AMA Ilıkkan Özgür M. İhracat, İthalat ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. March 2016;7(2).
Chicago Ilıkkan Özgür, Munise. “İhracat, İthalat Ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, no. 2 (March 2016).
EndNote Ilıkkan Özgür M (March 1, 2016) İhracat, İthalat ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 2
IEEE M. Ilıkkan Özgür, “İhracat, İthalat ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 2, 2016.
ISNAD Ilıkkan Özgür, Munise. “İhracat, İthalat Ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/2 (March 2016).
JAMA Ilıkkan Özgür M. İhracat, İthalat ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Ilıkkan Özgür, Munise. “İhracat, İthalat Ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 2, 2016.
Vancouver Ilıkkan Özgür M. İhracat, İthalat ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(2).