BibTex RIS Kaynak Göster

Bush Dönemi Amerikan Dış Politikası: Bir Aşırı-Yayılmacılık Denemesi

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 2, 199 - 229, 24.07.2014

Öz

11 Eylül 2001 günü gerçekleşen saldırılar, ABD ve Amerikan halkı için dünyanın değiştiği gün olarak tarihe geçmiştir. Yaklaşık üç bin sivilin hayatını kaybettiği bu olaydan kısa bir süre sonra Amerikan dış politika anlayışı radikal bir değişim yaşamıştır. Dış politikanın ilke ve önceliklerinin büyük ölçüde değiştiği bu yeni dönemde, George W. Bush ve ekibi daha saldırgan ve tek yanlı bir yönetim sergilemeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, radikal bir değişimin yaşandığı Bush dönemi Amerikan dış politika anlayışını teorik açıdan analiz etmektir. Bu analiz, Jack Snyder’in uluslararası politikanın ve aşırı yayılmacılığın üç büyük teorisinin varsayımlarını sentezlediği “büyük birleşik teori” temel alınarak yapılmıştır. Analizin sonucuna göre, Snyder’in özellikle Hitler Almanyası’nın dış politika anlayışını açıklamada kullandığı teorisi, 11 Eylül saldırıları sonrası Bush Dönemi ABD dış politikasının nasıl bir eğilim sergilediğini en başarılı şekilde açıklayan teoridir.

The U.S. Foreign Policy of The Bush Era: An Attempt For Over-Expansionism

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 2, 199 - 229, 24.07.2014

Öz

The attacks taken place on September 11, 2001 went down in history as a day that the world changed for the U.S. and the U.S. people. In the wake of these attacks, during which more than three thousand civilians died, the U.S. foreign policy understanding went through a radical change. During this new period, when the principles and priorities of foreign policy changed to a large extent, George W. Bush and his team started to adopt a more aggressive and unilateral orientation. The objective of this study is to make a theoretical analysis of the U.S. foreign policy understanding of the Bush Era, a period of radical change in foreign policy. We will try to carry out this analysis based on the “grand unified theory”, in which Jack Snyder synthesized hypotheses from three grand theories of international relations and over- expansionism. We argue that Snyder’s theory, which he used to explain the foreign policy understanding of Hitler’s Germany, is the most successful theory in explaining the tendency of the U.S. foreign policy restructured after the September 11 attacks.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Muhittin Ataman Bu kişi benim

Özkan Gökcan

Yayımlanma Tarihi 24 Temmuz 2014
Gönderilme Tarihi 24 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ataman, M., & Gökcan, Ö. (2014). Bush Dönemi Amerikan Dış Politikası: Bir Aşırı-Yayılmacılık Denemesi. Akademik İncelemeler Dergisi, 7(2), 199-229.

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik İncelemeler Dergisi (AID) bilginin paylaşımı için Açık Erişim Politikasına uymaktadır.