Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DEDE KORKUT KİTABI’NIN TÜRKMEN-SAHRA (GÜNBET) YAZMASI ÜZERİNE BİR BİBLİYOGRAFYA DENEMESİ

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 1, 42 - 47, 30.06.2022

Öz

Türklük bilimi açısından büyük bir değere sahip olan Dede Korkut Kitabı ile ilgili bugüne kadar yüzlerce çalışma yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar, büyük oranda Dresden ve Vatikan yazmaları esas alınarak hazırlanmıştır. Ancak Nisan 2019 tarihinde bu durum birden değişmiştir. Ekici tarafından 25-27 Nisan 2019 tarihinde “Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu”nda “Yeni Bir Dede Korkut Boyu: Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” başlıklı bir bildiri sunulmuştur. Bu bildiride Dede Korkut’un yeni bir yazmasının varlığına değinilmiştir. Bu durum Türklük bilimi alanında büyük bir heyecan uyandırmıştır. Peşi sıra, iki yıl gibi kısa bir sürede, Dede Korkut Kitabı’nın üçüncü yazması- Türkmen-Sahra (Günbet) üzerine birçok çalışma yapılmış; tıpkıbasım, inceleme, makale ve bildiri gibi çok sayıda yazı yayımlanmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, Dede Korkut Kitabı’nın Türkmen-Sahra (Günbet) yazmasının bulunuşundan bugüne kadar yayımlanan çalışmaların künyesini, alanın araştırmacılarının ilgisine sunmaktır. Böylelikle Türkmen-Sahra yazması üzerine ileride yapılacak çalışmalarda araştırmacılara kolaylık sağlayabilmek amaçlanmıştır. Eldeki çalışmada, betimleyici araştırma yöntemlerinden biri olan tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, üç ana başlık halinde verilmiştir. Bununla birlikte üçüncü yazma ile ilgili sekiz kitap, üç kitap bölümü, otuz bir makale, on üç bildiri, beş tanıtma yazısı, biri doktora, dördü yüksek lisans tezi olmak üzere toplam beş lisansüstü tez, yedi gazete yazısı, bir söyleşi ve elektronik ortamda yayımlanan dört adet yazı olmak üzere toplamda yetmiş altı yayın tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Sertkaya, O. F. ve Uzuntaş, H. (2020). Dede Korkut’un Günbed Yazması Üzerine Araştırmalar ve İncelemeler. İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayıncılık.

A Bibliography Essay On The Manuscript Of The Dede Korkut Book Turkmen-Sahra (Günbet)

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 1, 42 - 47, 30.06.2022

Öz

Hundreds of studies have been conducted on the Dede Korkut Book, which has a great value in terms of Turkish science. These studies were mostly based on Dresden and Vatican manuscripts. However, this situation changed suddenly in April 2019. A paper was presented by Ekici on 25-27 April 2019 at the "World Cultural Heritage Dede Korkut International Symposium" in the article "A New Dede Korkut Story: Salur Kazan Killing the Seven-Headed Dragon". In this paper, existence of a new manuscript of Dede Korkut was mentioned. This situation has created great excitement in the field of Turkishness. In a short period of two years, many studies were conducted on the third manuscript of the Book of Dede Korkut- Turkmen-Sahra (Günbet). Numerous articles such as facsimiles, reviews, articles and papers were published. In this context, the aim of the study is to present the bibliography of the studies published since the discovery of the Dede Korkut Book Turkmen-Sahra (Günbet) manuscript to the attention of the researchers in the field. Thus, it was aimed to provide convenience to researchers in future studies on Turkmen-Sahra manuscript. In the present study, scanning method, one of the descriptive research methods, was used. The study has been given under three main titles. In addition, eight books on the third manuscript , three book chapters, thirty-one articles, thirteen papers, five presentation writing, one doctorate, four master's theses, a total of four graduate theses, seven newspaper articles, one interview and four writing electronically, Seventy-fsix writing in total were identified.

Kaynakça

  • Sertkaya, O. F. ve Uzuntaş, H. (2020). Dede Korkut’un Günbed Yazması Üzerine Araştırmalar ve İncelemeler. İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayıncılık.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Eser Çevirileri
Yazarlar

Hasan Tunca 0000-0002-5086-5948

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tunca, H. (2022). DEDE KORKUT KİTABI’NIN TÜRKMEN-SAHRA (GÜNBET) YAZMASI ÜZERİNE BİR BİBLİYOGRAFYA DENEMESİ. Anlambilim MTÜ Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 2(1), 42-47.