Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İLE HİZMET YÖNETİM SÜREÇLERİNİN ETKİNLİĞİ

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 10, 30 - 37, 31.10.2018

Öz

Bilgi teknolojileri teknolojik gelişmeler sonucunda çoğu işletmenin bünyesine dahil olmuş durumdadır. Bilgi teknolojilerine bağlılık, teknoloji kullanımındaki artışa bağlı olarak artmaktadır. Sürdürülebilirlik, iş performanslarını sürekli artırma ve iyileştirme istekleri, beraberinde bilgi teknolojilerini kontrol etme ihtiyacını doğurmaktadır. Bilgi teknolojileri organizasyonları, hizmet vermiş oldukları işletmelerin vizyon ve misyonuna sadık bir şekilde bilgi sürekliliğini ve kullanılabilirliği sağlayarak, güvenliği ve bütünlüğü garanti altına almaktadır. Tüm bu hizmetler sürekli gelişme ve iyileşme ile verilmektedir. İş süreçlerinde karmaşıklıkların basitleştirilmesi, bu süreçlerin isimlendirilerek nerelerde kesiştiklerinin tespit edilmesi hizmet veren organizasyonların başarısı için önemli olmaktadır. Bilgi teknolojilerinde hizmet süreçlerinin yönetimi etkinliği artırarak hizmet maliyeti ve kalitesinin kontrolüne teşvik sağlar. Bilgi teknolojilerinde hizmet yönetim süreçleri, hizmet sunumunda bir takım sistematik yaklaşımlar getirmektedir. Bu yaklaşımlar, işletmelerin tipi ve yapısına bakılmaksızın tüm organizasyonlara uygulanabilmektedir. Bu çalışmada, işletmelerin bilgi teknolojileri bölümlerinde uygulanmakta olan hizmet yönetim süreçleri araştırılarak sunulmuştur. Hizmet yönetim süreçlerinin başarısı için gerekli kriterlere değinilerek bu süreçlerin önemine dikkat çekmek istenilmiştir.

Kaynakça

  • BALAY, Refik. ‘Küreselleşme, Bilgi Toplumu ve Eğitim’, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt: 37, Sayı: 2, Sayfa:61–82. Yıl:2004.
  • BENEK, Ömür, “ITIL v3 – IT Hizmet Döngüsü Nedir?”, Proje Notları, Web, https://omurbenek.com/2014/07/26/itil-v3-it-hizmet-dongusu-nedir-bolum-1/ [Erişim Tarihi: 10 Haziran 2018].
  • GATES, Bill ,”Dijital Sinir Sistemiyle Düşünce Hızında Çalışmak”, Çeviren: Ali Cevat Akkoyunlu, 4.Baskı, Doğan Kitapçılık, İstanbul, Nisan, Yıl:1999, Sayfa:53.
  • GRÖNROOS, Christian. “A Service Quality Model and Its Marketing Implications”. European Journal of Marketing. Volume:18, Issue:4, Page:36-44. Year:1993.
  • KAYA BENSGHİR, Türksel, “Bilgi Teknolojileri ve Örgütsel Değişim”, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Ankara, Yıl:1996.
  • LONG, Larry. “Management Information Systems”, Prentice-Hall, Englewood Cliffs, New Jersey. Year:1989. POLAT, Coşkun ve ODABAŞ, Hüseyin. “Bilgi Toplumunda Yaşam Boyu Öğrenmenin Anahtarı: Bilgi Okuryazarlığı”, 2008 In Küreselleşme, Demokratikleşme ve Türkiye Uluslararası Sempozyumu Bildiri Kitabı, Antalya (Turkey), 27-30 March Yıl:2008.
  • PORTER, Michael and MILLAR Victor E., "How Information Gives You Competitive Advantage", Harvard Business Review, July-August, Page:149-160. Year:1985.
  • SCHULTHEIS, Robert and SUMNER, Mary. “Management Information Systems:The Manager's View”, Southern HlinoisUniversity at Edwardsville, Irwin USA. Year:1989.
  • TONTA, Yaşar. “Bilgi Toplumu ve Bilgi teknolojisi.” Türk Kütüphaneciliği, Cilt:13, Sayı:4, Sayfa:363-375. Yıl:1999.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yakup Bahadır Yücel Bu kişi benim

Alper Aytekin

Fatma Tüminçin Bu kişi benim

Ahmet Ayaz

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Yücel, Y. B., Aytekin, A., Tüminçin, F., Ayaz, A. (2018). BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İLE HİZMET YÖNETİM SÜREÇLERİNİN ETKİNLİĞİ. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5(10), 30-37.