BibTex RIS Kaynak Göster

Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme

Yıl 2015, Cilt: 26 Sayı: 2, 0 - 0, 01.12.2015

Öz

Araştırmanın konusunu, alanyazında işletmelerin başarısını etkileyen en önemli unsurlardan biri olarak tartışılan
entelektüel sermaye kavramı oluşturmaktadır. Soyut ve ölçülmesinin zor olmasından dolayı turizm alanında yeterli
ilgiyi görmeyen bu kavramın öneminden dolayı göz ardı edilmesi mümkün değildir. Alanyazındaki bu boşluğu doldurmak
için yürütülen bu çalışmanın amacı, otel yöneticilerinin entelektüel sermaye kavramını nasıl algıladıklarını
araştırmak ve bu algılara dayanarak otel işletmelerinde entelektüel sermayenin temel belirleyicilerini tespit etmektir.
Bu kapsamda Türkiye’deki beş yıldızlı otel işletmeleri araştırmanın evreni olarak belirlenmiştir. Araştırmada
nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler anket tekniği ile toplanmış, analiz için SPSS 18.0 ve LİSREL 8.7 programlarından
yararlanılmış ve tanımlayıcı istatistikler ve faktör analizleri (keşifsel ve doğrulayıcı) aracılığıyla sonuçlar
elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre otel işletmelerinde entelektüel sermaye dört boyutlu bir kavram
olarak algılanmaktadır. Bu boyutlar içinde otel işletmelerinin entelektüel sermaye yapısının en önemli belirleyicisi,
insan sermayesini oluşturan “çalışan özellikleri” dir. Bu boyutu sırasıyla; yapısal sermayeyi temsil eden “organizasyonel
yapı”, ilişki sermayesini temsil eden “müşterilerle ilişkiler” ve “paydaş ilişkileri” boyutları takip etmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Hakem Denetimli Makaleler
Yazarlar

Yunus Emre Taşgit

İstemi Çömlekçi

Mehmet Akif Öncü

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Taşgit, Y. E., Çömlekçi, İ., & Öncü, M. A. (2015). Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2). https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss275639
AMA Taşgit YE, Çömlekçi İ, Öncü MA. Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. Aralık 2015;26(2). doi:10.17123/atad.vol26iss275639
Chicago Taşgit, Yunus Emre, İstemi Çömlekçi, ve Mehmet Akif Öncü. “Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 26, sy. 2 (Aralık 2015). https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss275639.
EndNote Taşgit YE, Çömlekçi İ, Öncü MA (01 Aralık 2015) Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 26 2
IEEE Y. E. Taşgit, İ. Çömlekçi, ve M. A. Öncü, “Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 26, sy. 2, 2015, doi: 10.17123/atad.vol26iss275639.
ISNAD Taşgit, Yunus Emre vd. “Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 26/2 (Aralık 2015). https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss275639.
JAMA Taşgit YE, Çömlekçi İ, Öncü MA. Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2015;26. doi:10.17123/atad.vol26iss275639.
MLA Taşgit, Yunus Emre vd. “Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 26, sy. 2, 2015, doi:10.17123/atad.vol26iss275639.
Vancouver Taşgit YE, Çömlekçi İ, Öncü MA. Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Belirleyicileri: Yöneticilerin Bakış Açısına Dayanan Bir Değerlendirme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2015;26(2).