Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 119 - 134, 30.06.2019

Öz

Kaynakça

  • Bal, M. (2017) “Platon’un Symposion’unda Eros Ya da Sokrates’in Bildiği Tek Şey Olan Aşk Üzerine”, Düşünme Dergisi, 11: 47-63.
  • Çekal, N. (2007) “Aşçıların Beslenme (Besin Öğeleri) Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1): 64-74.
  • Duman, M.A. (2014) “Gorgias’ın Altın Heykeli Yahut Platon Külliyatındaki Kudretli ve Zengin Erdem Öğreticisi “Gorgias” Üzerine”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (7): 128-144.
  • Flandrin, Jean-Louis ve Montari Massimo (2013) “Food A Culinary History from Antiquty to the Present”, Columbia University Press: New York.
  • Hesiodos, (2010) “İşler ve Günler”, Çev. Furkan Akderin, İstanbul: Sosyal Yayınlar.

PLATON’UN BAKIŞ AÇISINA GÖRE YAPICI/DÜZENLEYİCİ MESLEK OLARAK AŞÇILIK

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 119 - 134, 30.06.2019

Öz

Kadim bir meslek olan
aşçılığa yönelik bakış açısı, Platon’un yaşadığı dönemlerden günümüze kadar birçok
kapsamlı değişimi beraberinde getirmiştir. Bu genel ifadeyi biraz daha
özelleştirmek gerekirse bu makalede, içinde yer aldığı toplumun genel bakış
açısından da bağımsız olarak Platon’un aşçılık mesleğine dair spesifik
görüşleri ele alınmıştır. Mikroanalitik bir çalışma olması nedeniyle, söz
konusu kapsam dışındaki anlatım ve değerlendirmeler, başka çalışmalara
bırakılmıştır. Makale, Platon’a ait bütün birincil kaynak eserlerin içerik
incelemesi üzerinden kuramsal tartışmalara yer verecek şekilde kaleme
alınmıştır. Düşünsel bağlam olarak sistematik felsefenin en başında
konumlandırılan Platon’un bu konumu, tartışmaya konu edilmiştir. Zira makalede,
Platon’un aşçılık mesleğine dair görüşleri bakımından belirli bir bağlam
oluşturmanın önündeki güçlüklerin neler olduğu izah edilmeye çalışılmıştır. Aşçılık
mesleği özelinde, mutlak anlamda sistematik bir anlatım sergilemek yerine, zaman
zaman kendini tekrarlayan, tamamlayan ya da revize eden türden bir görüşler
topluluğu sunan Platon’dan yine de mümkün olan en yüksek düzeyde faydalanılmaya
özen gösterilmiştir.

Kaynakça

  • Bal, M. (2017) “Platon’un Symposion’unda Eros Ya da Sokrates’in Bildiği Tek Şey Olan Aşk Üzerine”, Düşünme Dergisi, 11: 47-63.
  • Çekal, N. (2007) “Aşçıların Beslenme (Besin Öğeleri) Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1): 64-74.
  • Duman, M.A. (2014) “Gorgias’ın Altın Heykeli Yahut Platon Külliyatındaki Kudretli ve Zengin Erdem Öğreticisi “Gorgias” Üzerine”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (7): 128-144.
  • Flandrin, Jean-Louis ve Montari Massimo (2013) “Food A Culinary History from Antiquty to the Present”, Columbia University Press: New York.
  • Hesiodos, (2010) “İşler ve Günler”, Çev. Furkan Akderin, İstanbul: Sosyal Yayınlar.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Uğur Keskin 0000-0003-2740-4120

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Keskin, U. (2019). PLATON’UN BAKIŞ AÇISINA GÖRE YAPICI/DÜZENLEYİCİ MESLEK OLARAK AŞÇILIK. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2(1), 119-134.