Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yeni Tasarlanacak Mutfak Masa ve Sandalyelerinde Kullanıcı Beklentilerinin Belirlenmesi: Bartın İli TOKİ Konutlarına Yönelik Bir Uygulama

Yıl 2017, Cilt: 19 Sayı: 2, 144 - 152, 01.12.2017

Öz

Küçük
olan mutfaklarda yer alan masa ve sandalyeler, kullanım alanını daraltmakta ve ev
hanımlarının rahat çalışmasını engellemektedir. Bu kapsamda örneklem olarak ele
alınan Bartın İli TOKİ konutları incelendiğinde, konutların mutfaklarının küçük
olduğu görülmekte ve mutfakların bir cephesinin alt ve üst dolaplar ile beyaz
eşya ve tezgâh için ayrıldığı, diğer cephesinin ise genellikle mutfak masası ve
sandalyeleri için ayrıldığı görülmektedir. Bu çalışmada, Bartın ili TOKİ
konutlarında oturan bireyler ile yapılan yüz yüze görüşmeler sonucu yeni
tasarlanacak mutfak masa ve sandalyelerinde aranan özellikler incelenmiştir. Yüzyüze
görüşmeler sırasında tasarımı yapılacak mutfak masa ve sandalyelerinden
beklenen özellikler sorulmuştur. Çalışma kapsamında elde edilen veriler SPSS
programı yardımıyla analize tabi tutulmuştur. Ayrıca ölçeğin örneklem grubu
için güvenirliliğinin belirlenmesi amacıyla Cronbach Alpha katsayısı
hesaplanmıştır.

Sonuç
olarak yeni tasarlanacak bir mutfak masası ve sandalyeleri için en önem verilen
özelliğin sağlam olması ve fiyatının düşük olması olduğu sonucu çıkmıştır.
Ayrıca masa ve sandalyalerin estetik görüntüye sahip olmasına kadınların daha
çok önem verdiği ve evli olan bireylerin masa ve sandalyelerin az yer
kaplamasını daha çok istedikleri tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • 1. Ağat, N. (1983). Konut Tasarımına Mutfağın Etkisi ve Mutfak Tasarımı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Baskılı Atölyesi.
  • 2. Bardak, T., Tankut, A. N., Tankut, N., Aydemir, D., & Sozen, E. (2017). The bending and tension strength of furniture joints bonded with polyvinyl acetate nanocomposites. Maderas. Ciencia y tecnología, 19(1), 51-62.
  • 3. Bekar, A., ve Sürücü, Ç. (2015). Yiyecek İçecek İşletmesi Tasarımının Tüketici Tercihleri Üzerindeki Etkisi. Türkiye sosyal araştırmalar dergisi, 1(1), 349-376.
  • 4. Bilgin, N. (1986). Çeşitli Sosyo-Kültürel Gruplarda Eşya Sistemleri ve İnsan Eşya İlişkileri, Doçentlik Tezi, Tekn. Matbaası, İzmir.
  • 5. Cocci, JS., Namasivayam, K. ve Bordi, P. (2005). Gıda Servisindeki Üretim Masalarının Verimliliğinin Geliştirilmesi ve Ergonomik Dizayna İlişkinBir Araştırma. Pennsylvania: School of Hospitality Management The Pennsylvania State University Park.
  • 6. Durmuş, B., Yurtkoru, E. S. ve Çinko, M. (2013). Sosyal Bilimlerde SPSS’le Veri Analizi. İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • 7. Erdinler, E. S., ve Koç, K. H. (2016). Mobilyada Tüketici Tercihleri Ve Tasarım Beklentileri. Selçuk-Teknik Dergisi, 1136-1149.
  • 8. Erten, D. (2000). Hızlı Şehirleşen Toplumumuzda Konut Mutfağının Kullanıcısı İle uygunlaştırılması Çalışmalarında Kültürel ve Sosyal Değişmenin Tasarıma Etkisi ve Kocaeli Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Mimar Sinan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Ana Bilim Dalı.
  • 9. Grandjean, E. (1973). Ergonomics of the Home. Taylor and Francis Ltd. London.
  • 10. Işık, Z. (1992). Geleneksel ve Günümüz Evlerinin İç Mekan Analizi, G.Ü., Fen Bil. Ens. Doktora Tezi, Ankara, 1992.
  • 11. Kayahan, K. (2011). Dar mutfaklarda fonksiyonel alan kullanımı için masa-sandalye tasarımı. Diss. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 12. Neufert, E. (1998). Yapı Tasarımı Temel Bilgileri. Çeviren: ERKAN, A.Güven Yayıncılık No:145.
  • 13. Phipps, Ü. (2002). Geleneksel Anadolu Konutundaki Mutfak Kültürünün Günümüz Modüler Mutfak Sistemleri İle İlişkisinin Mekânsal Oluşum ve Biçimleniş İlkeleri Açısından Değerlendirilmesi, Sanatta Yeterlilik Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  • 14. Yıldırım, K. (1999). Günümüz Konut Mutfağında Donatı Elemanları Üzerine Bir Araştırma. Politeknik dergisi, 2(4), 7-14.

Determınatıon of User Expectatıons in Kıtchen Table and Chaırs Whıch are New Desıgnıng: An Implementatıon for Bartın Related TOKI Resıdences

Yıl 2017, Cilt: 19 Sayı: 2, 144 - 152, 01.12.2017

Öz

Tables and chairs located in the small kitchens reduce the area of ​​use
and prevent housewives from working comfortably. In this context, it is seen
that the kitchens of the houses are small and the ceilings of the kitchens are
separated for the lower and upper cabinets, the white goods and the countertops
while the other ceilings are generally reserved for the kitchen table and
chairs. In this study, the characteristics of the kitchen table and chairs to
be designed as a result of the face - to - face interviews with the individuals
living in TOKI dwellings in Bartın province were examined. During the
one-hundred-and-one interviews, the kitchen tables and chairs to be designed
were asked for expected features. The data obtained within the scope of the
study were analyzed with the help of SPSS program. In addition, the Cronbach
Alpha coefficient was calculated to determine the reliability for the sample
group of the scale. The end result is that the most important feature for a
newly designed kitchen table and chairs is solid and the price is low. It has
also been found that women are more important for having aesthetic appearance
of tables and chairs and that married individuals desire less space for tables
and chairs.

Kaynakça

  • 1. Ağat, N. (1983). Konut Tasarımına Mutfağın Etkisi ve Mutfak Tasarımı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Baskılı Atölyesi.
  • 2. Bardak, T., Tankut, A. N., Tankut, N., Aydemir, D., & Sozen, E. (2017). The bending and tension strength of furniture joints bonded with polyvinyl acetate nanocomposites. Maderas. Ciencia y tecnología, 19(1), 51-62.
  • 3. Bekar, A., ve Sürücü, Ç. (2015). Yiyecek İçecek İşletmesi Tasarımının Tüketici Tercihleri Üzerindeki Etkisi. Türkiye sosyal araştırmalar dergisi, 1(1), 349-376.
  • 4. Bilgin, N. (1986). Çeşitli Sosyo-Kültürel Gruplarda Eşya Sistemleri ve İnsan Eşya İlişkileri, Doçentlik Tezi, Tekn. Matbaası, İzmir.
  • 5. Cocci, JS., Namasivayam, K. ve Bordi, P. (2005). Gıda Servisindeki Üretim Masalarının Verimliliğinin Geliştirilmesi ve Ergonomik Dizayna İlişkinBir Araştırma. Pennsylvania: School of Hospitality Management The Pennsylvania State University Park.
  • 6. Durmuş, B., Yurtkoru, E. S. ve Çinko, M. (2013). Sosyal Bilimlerde SPSS’le Veri Analizi. İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • 7. Erdinler, E. S., ve Koç, K. H. (2016). Mobilyada Tüketici Tercihleri Ve Tasarım Beklentileri. Selçuk-Teknik Dergisi, 1136-1149.
  • 8. Erten, D. (2000). Hızlı Şehirleşen Toplumumuzda Konut Mutfağının Kullanıcısı İle uygunlaştırılması Çalışmalarında Kültürel ve Sosyal Değişmenin Tasarıma Etkisi ve Kocaeli Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Mimar Sinan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Ana Bilim Dalı.
  • 9. Grandjean, E. (1973). Ergonomics of the Home. Taylor and Francis Ltd. London.
  • 10. Işık, Z. (1992). Geleneksel ve Günümüz Evlerinin İç Mekan Analizi, G.Ü., Fen Bil. Ens. Doktora Tezi, Ankara, 1992.
  • 11. Kayahan, K. (2011). Dar mutfaklarda fonksiyonel alan kullanımı için masa-sandalye tasarımı. Diss. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 12. Neufert, E. (1998). Yapı Tasarımı Temel Bilgileri. Çeviren: ERKAN, A.Güven Yayıncılık No:145.
  • 13. Phipps, Ü. (2002). Geleneksel Anadolu Konutundaki Mutfak Kültürünün Günümüz Modüler Mutfak Sistemleri İle İlişkisinin Mekânsal Oluşum ve Biçimleniş İlkeleri Açısından Değerlendirilmesi, Sanatta Yeterlilik Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  • 14. Yıldırım, K. (1999). Günümüz Konut Mutfağında Donatı Elemanları Üzerine Bir Araştırma. Politeknik dergisi, 2(4), 7-14.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Wood Machinary, Occupational Safety and Health, Business Administration
Yazarlar

Bilgin İçel

KADİR Kayahan 0000-0003-4837-6472

Özkan Avcı 0000-0003-1524-1379

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İçel, B., Kayahan, K., & Avcı, Ö. (2017). Yeni Tasarlanacak Mutfak Masa ve Sandalyelerinde Kullanıcı Beklentilerinin Belirlenmesi: Bartın İli TOKİ Konutlarına Yönelik Bir Uygulama. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 19(2), 144-152. https://doi.org/10.24011/barofd.356201


Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,

Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.

Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,

E-mail: bofdergi@gmail.com