Yazım Kuralları

BUSBED, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yayımlanan uluslararası akademik bir dergidir. Bahar (Nisan) ve Güz (Ekim) dönemi olmak üzere yılda 2 sayı olarak yayımlanır. Yayın dili, Türkçe, İngilizce veya Arapçadır. Makale son kabul tarihleri: Bahar Dönemi için Kasım ayı sonu, Güz Dönemi için Mayıs ayı sonudur. Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler ön kontrol, intihal taraması, hakem değerlendirmesi ile Türkçe-İngilizce dil kontrolü ve son okuma aşamalarından geçirilmektedir.  Ön Kontrol aşamasında üç defa incelendiği halde bu süreçten geçemeyen çalışma, yazara iade edilmekte ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmamaktadır. Ön Kontrol aşamasını geçen çalışmalar ise çift taraflı kör hakemlik ilkesi çerçevesinde en az iki hakemin görev aldığı değerlendirme sürecine alınmaktadır. 

- Makalelerde APA 7 referans stili kullanılmaktadır. 

- Makale, gönderilmeden önce dergi yazım kurallarına uygun hale getirilmelidir. Dergi yazım kurallarına uyumlu olmayan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.

- Makale dosyasında yazar bilgisinin veya yazar adının öğrenilmesine yol açacak ifadelerin yer almaması gerekmektedir.

- Oluşturduğumuz taslak/şablon üzerinden makalenizi düzenleyip göndermeniz gerekmektedir. Örnek şablona uygun olmayan çalışmalar dikkate alınmayacaktır.

- Bazı çalışmalarda şablonda belirtilen unsur ve başlıkların olmaması problem teşkil etmemektedir. Çalışmanın kapsamında göre başlıklar değişkenlik gösterebilir.

ÖRNEK MAKALE ŞABLONU İÇİN TIKLAYINIZ

- Diğer kaynak türleri ile ayrıntılı bilgiye APA 7 resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Bu sitede yer alan APA Stil 1 ve APA Stil 2 dokümanları için tıklayınız. Ayrıca bazı APA 7 örneklerine ulaşmak için tıklayınız.

Makalelerin Yayımlanmasını Engelleyen Önemli Hususlar

1. Editörler Kurulunun uygun görmediği,

2. Yazarlar tarafından iThenticate, Turnitin veya intihal.net programı üzerinden alınan intihal benzerlik raporlarında bir kaynaktan benzerlik oranı %2'den, toplam benzerlik oranı ise %15'ten fazla olan,

3. Yazar ORCID numarası olmayan,

4. Yazar üye ve künye bilgileri yeterli olmayan,

5. Dergi yazım kurallarına ve taslağına göre hazırlanmayan,

6. Türkçe, İngilizce ya da duruma göre Arapça özeti olmayan veya düzgün hazırlanmayan,

7. Zorunlu haller dışında, klasik sayfa altı dipnot sistemi kullanılan,

8. Editörler Kurulu’nun özel kararı dışında, yazarın yılda bir makale sayısını aşan,

9. Sayfa altı, iç kısmı veya dosya adında yazar adı bulunan,

10. Editör ön incelemesinde içerik, düzen, kaynak, değerlendirme, yöntem, dil vs. bakımından yetersiz görülen,

11. Editörler Kurulu’nun özel kararı dışında, 8 sayfadan az, 20 sayfadan fazla olan,

12. Derginin basım ve yayım sürecine girmesine kadar değerlendirme süreci tamamlanamayan,

13. Daha önce reddedilmiş olan,

14. Derginin ilgili sayı kapasitesini aşan makaleler değerlendirmeye alınmaz/yayımlanmaz.

Ayrıca “Etik Kurul İzni Gerektiren” çalışmalar için ilgili Etik Kurul Raporu'nu yüklemek zorunludur. Daha fazla detay için "Etik ilkeler ve Yayın Politikası" başlığına bakabilirsiniz.