Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Salisilik Asitin Soya (Glycine max. L. merr.) Tohumlarının Çimlenme ve Gelişimine Etkisi

Yıl 2021, Cilt: 33 Sayı: 2, 115 - 124, 15.09.2021

Öz

Çalışmada soya (Glycine max.) L. merr. tohumlarında salisilik asidin farklı konsantrasyonları (kontrol, %0.25, %0.50, %0.75 ve %1.0 mM) kullanılarak çimlenme denemesi yürütülmüştür. Kontrollü koşullarda salisilik asidin, soya tohumları üzerindeki çimlenme ve gelişmeye etkisi izlenmiş ve denemenin 6.gün, 12. gün ve 18. gün hasatları yapılarak bitki örnekleri alınmıştır. Elde edilen örneklerde salisilik asidin çimlenme yüzdesi (%), ortalama çimlenme zamanı (gün) ve çimlenme indeksi, kök-gövde uzunluğu, klorofil, MDA ve prolin miktarları incelenmiştir. Buna göre salisik asit uygulamasının çimlenme indeksi, kök-gövde uzunluğu klorofil, MDA ve prolin ile pozitif yönde anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Salisilik asidin %0.75 ve %1.0 mM konsantrasyonunun soya tohumlarına uygulanması ile çimlenme indeksine, büyüme ve gelişmesine katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.

Destekleyen Kurum

Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü (HÜBAK)

Proje Numarası

Proje numarası: 18015

Kaynakça

  • [1] Anaç H, Ertürk YE. Soya Fasulyesi. TEAE-Bakış 2003; ISSN 1303- 8346.
  • [2] Öner T. Soya Sektör Raporu. İstanbul Ticaret Odası; 2006; http://www.ito.org.tr
  • [3] Üstün A, Homer AD. Karadeniz Bölgesi Soya Islahı Çalışmaları. 2000 Yılı Teklif, Gelişme ve Sonuç Raporları. 2001. ss. 323-330.
  • [4] Zhang L, Wang R, Hesketh JD. Effects of Photoperiod on Growthand Development of Soybean Floral Bud in Different Maturity. AgronomyJournal 2001; 93: 944-948.
  • [5] Bayar R, Yılmaz M. Türkiye’de Soya Fasulyesi ve Önemi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 2005; 2(1): 1-12.
  • [6] Bakoğlu A, Ayçiçek M. Elazığ Şartlarında Soya Fasulyesinin (Glycine Max. L.) Tarımsal Özellikleri ve Tohum Verimi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 2005; 17(1): 52-58.
  • [7] Arfan M, Athar HB, Ashraf M. Does exogenous application of salicylic acid throught herooting medium modulate growth an photosynthetic capacity in two differently adapted spring wheat cultivars under salt stress. Journal of Plant Physiology 2007; 164(6): 685-694.
  • [8] Güneş A, İnal A, Alpaslan M, Çiçek N, Güneri E, Eraslan F, Güzelordu T. Effects of exogenously applied salicylic acid on the induction of multiple stres tolerance and mineral nutrition in maize (Zea mays L.). Archives of Agronomy and Soil Science 2005; 51(6): 687-695.
  • [9] de Klerk GJ, van der Krieken W, de Jong JC. The formation of adventitious roots: new concepts, new possibilities. In vitro CelL. Dev. Biol. 1999; 35: 189-199.
  • [10] Harborne JB. Plant phenolics, In: Secondary Plant Products. Bell EA, Charlwood BV, (ed.). Berlin: Springer Verlag, 1980; 329-402.
  • [11] Gomez L, Blanca L, Antonio CS. Evidence of the Beneficent Action of the Acetyl Salicylic Acid on Wheat Genotypes Yield under Restricted Irrigation. In: Proc. Scientific Meeting on Forestry, Livestock and Agriculture, Mexico., p.112, 1993.
  • [12] Raskin I. Salicylic Acid. In: Plant Hormones, Physiology, Biochemistry and Molecular Biology. Davies PJ, (ed.). Kluwer Acad. Pub., London., 1995; pp.188-205.
  • [13] Mikolajczyk M, Awotunde OS, Muszynska G, Klessig DF, Dobrowolska G. Osmotic Stress Induces Rapid Activation of a Salicylic Acid–Induced Protein Kinase and a Homolog of Protein Kinase ASK1 in Tobacco Cells. Plant Cell 2000; 12(1): 165-178.
  • [14] Nazlıcan AN. Soya Yetiştiriciliği. Adana: Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 2006.
  • [15] Kuşvuran Ş. Kavunlarda Kuraklık ve Tuzluluğa Toleransın Fizyolojik Mekanizmaları Arasındaki Bağlantılar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana, 2010.
  • [16] Kang G, Li G, Xu W, Peng X, Han Q, Zhuy, Guo T. Proteomics reveals the effects of salicylicacid on growth and tolerance to subsequent drought stress in wheat. J Prot Res 2012; 11(12): 6066-6079.
  • [17] Ellis., 1995. Estimation of cardinal temperature and thermal time requirements for nationally registered cultivars of phaseolus beans. PhD, 26, 2:105.
  • [18] Karasu A, Öz M, Göksoy T. Bazı Soya Fasulyesi (Glycinemax L. merill) Çeşitlerinin Bursa Koşullarına Adaptasyonu. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Derg. 2002; 16(2): 25-34.
  • [19] Güllüoğlu L, Arıoğlu HH. Farklı Yetiştirme Koşullarında Uygulanan Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Soyada (Glycinne Max. L.) Bakla Çatlama Oranı ve Verim Kaybı Üzerine Etkileri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2005; 9(1): 37-42.
  • [20] Anonim. T.C. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Çeşit Kataloğu. Ankara, 2000. 31s.
  • [21] Ellis RH, Roberts EH. Towards a Rational Basis for Testing Seed Quality. In: Seed Production Hebblethwaite PD, (Ed.). Butterworths, London, 1980; pp. 605-635.
  • [22] Mares DJ, Mrva K. Mapping quantitative trait loci associated with variation in grain dormancy in Australian wheat. Australian Journal of Agricultural Research 2001; 52(12): 1257-1265.
  • [23] Luna C, Seffıno LG, Arias C, Taleisnik E. Oxidative Stres Indicators as Selection Tools for Salt Tolerance in Chloris gayana. Plant Breeding 2000; 119(4): 341-345.
  • [24] Lutts S, Kınet JM, Bouharmont J. NaCl-Induced Senesence in Leaves of Rice (Oryza sativa L.) Cultivars Differing in Salinity Resistance. Annals of Botany 1996; 78(3): 389-398.
  • [25] Bates LS, Waldren RP, Teare ID. Rapid Determination of Free Proline for Water- Stres Studies. Plant and Soil 1973; 39(1): 205-207.
  • [26] Düzgüneş O, Kesici T, Kavuncu O, Gürbüz F. Araştırma ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları II). Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. 1021: Ankara, 1987, 381s.
  • [27] Al-Karaki G. Seed size and water potential effects on water uptake, germination and growth of lentil. Journal of Agronomy and Crop Science 1998; 181(4): 237-242.
  • [28] Mian MAR, Nafziger ED. Seed size and water potential effects on germination and seedling growth of winter wheat. Crop Science 1994; 34(1): 169-171.
  • [29] Dutt NRG, Sharma RK. Screening chickpea cultivars with polyethylene glycol for drought tolerance during germination. International Chickpea Newsletter 1982; 7: 11.
  • [30] Esechie HA, Al-Saidi A, Al-Khanjari S. Effect of sodium chloride salinity on seedling emergence in chickpea. Journal of Agronomy and Crop Science 2002; 188(3):155-160.
  • [31] Soltani A, Galeshi S, Zeinali E, Latifi N. Germination, seed reserve utilization and seedling growth of chickpea as affected by salinity and seed size. Seed Sci. and Technol. 2002; 30(1): 51-60.
  • [32] Day S, Kaya MD, Kolsarıcı Ö. Bazı Çerezlik Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine NaCl Konsantrasyonlarının Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 2008; 14(3): 230-236.
  • [33] Julkowska MM, Hoefsloot HCJ, Mol S, Feron R, de Boer GJ, Haring MA, Testerink C. Capturing Arabidopsis root architecture Dynamics with ROOT-FIT reveals diversity in responses to salinity. Plant Physiology, 2014; 166(3): 1387-1402.
  • [34] Srivastava MK, Dwivedi UN. Delayed ripening of banana fruit by salicylic acid. Plant Science 2000; 158(1-2): 87-96.
  • [35] Simaei M, Khavarinejad RA, Saadatmand S, Bernard F, Fahimi H. Interactive Effects of Salicylic Acid and Nitric Oxide on Soybean Plants under NaCl Salinity. Russian Journal of Plant Physiology 2011; 58(5): 783-790.
  • [36] Bohnert HJ, Sheveleva E. Plant stres adaptations-making metabolism move. Current Opinion in Plant Biology 1998; 1(3): 267-274.
  • [37] Yelenosky G, Vu JCV. Ability of valencia sweet orange to cold-acclimate on cold-sensitive citron rootstock. HortScience 1992; 27(11): 1201-1203.
  • [38] Paquin R. Effet des basses températures sur la résistance au gel de la luzerne (Medicago media Pers.) et son contenu en proline libre. Physiol. Veg. 1977; 15(4): 657-665.
  • [39] Popp M, Albert R. Jahreszeitlich und altersbedingte Variationen im Stickstoifhaushalt von Halophyten. Berichte der Deutschen Botanischen Gesellschaft 1981; 94(1): 171-180.
  • [40] Stefl M, Tracka I, Vratny P. Proline biosynthesis in winter plants due to exposure to low temperatures. Biologia Plantarum 1978; 20(2): 119-128.
  • [41] Raskin I. Role of Salicylic Acid in Plants. Ann. Rev. Plant Physiol. and Plant Mol. Biology 1992; 43(1): 439-463.
  • [42] Morris K, Mackerness SAH, Page T, John CF, Murphy AM, Carr JP, Wollaston VB. Salicylic acid has a role in regulating gene expression during leaf senescence. The Plant Journal 2000; 23(5): 677-685.
  • [43] Bressan RA. Stres Fizyolojisi, Bitki Fizyolojisi. Taiz L, Zeiger E. (Ed.) (Çev. Ed. Türkan İ.). Palme Yayıncılık, Ankara, 2008; ss.591-620.

The Effect of Salicylic Acid on Germination and Development of Soybean (Glycine max. L. merr.) Seeds

Yıl 2021, Cilt: 33 Sayı: 2, 115 - 124, 15.09.2021

Öz

Proje Numarası

Proje numarası: 18015

Kaynakça

  • [1] Anaç H, Ertürk YE. Soya Fasulyesi. TEAE-Bakış 2003; ISSN 1303- 8346.
  • [2] Öner T. Soya Sektör Raporu. İstanbul Ticaret Odası; 2006; http://www.ito.org.tr
  • [3] Üstün A, Homer AD. Karadeniz Bölgesi Soya Islahı Çalışmaları. 2000 Yılı Teklif, Gelişme ve Sonuç Raporları. 2001. ss. 323-330.
  • [4] Zhang L, Wang R, Hesketh JD. Effects of Photoperiod on Growthand Development of Soybean Floral Bud in Different Maturity. AgronomyJournal 2001; 93: 944-948.
  • [5] Bayar R, Yılmaz M. Türkiye’de Soya Fasulyesi ve Önemi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 2005; 2(1): 1-12.
  • [6] Bakoğlu A, Ayçiçek M. Elazığ Şartlarında Soya Fasulyesinin (Glycine Max. L.) Tarımsal Özellikleri ve Tohum Verimi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 2005; 17(1): 52-58.
  • [7] Arfan M, Athar HB, Ashraf M. Does exogenous application of salicylic acid throught herooting medium modulate growth an photosynthetic capacity in two differently adapted spring wheat cultivars under salt stress. Journal of Plant Physiology 2007; 164(6): 685-694.
  • [8] Güneş A, İnal A, Alpaslan M, Çiçek N, Güneri E, Eraslan F, Güzelordu T. Effects of exogenously applied salicylic acid on the induction of multiple stres tolerance and mineral nutrition in maize (Zea mays L.). Archives of Agronomy and Soil Science 2005; 51(6): 687-695.
  • [9] de Klerk GJ, van der Krieken W, de Jong JC. The formation of adventitious roots: new concepts, new possibilities. In vitro CelL. Dev. Biol. 1999; 35: 189-199.
  • [10] Harborne JB. Plant phenolics, In: Secondary Plant Products. Bell EA, Charlwood BV, (ed.). Berlin: Springer Verlag, 1980; 329-402.
  • [11] Gomez L, Blanca L, Antonio CS. Evidence of the Beneficent Action of the Acetyl Salicylic Acid on Wheat Genotypes Yield under Restricted Irrigation. In: Proc. Scientific Meeting on Forestry, Livestock and Agriculture, Mexico., p.112, 1993.
  • [12] Raskin I. Salicylic Acid. In: Plant Hormones, Physiology, Biochemistry and Molecular Biology. Davies PJ, (ed.). Kluwer Acad. Pub., London., 1995; pp.188-205.
  • [13] Mikolajczyk M, Awotunde OS, Muszynska G, Klessig DF, Dobrowolska G. Osmotic Stress Induces Rapid Activation of a Salicylic Acid–Induced Protein Kinase and a Homolog of Protein Kinase ASK1 in Tobacco Cells. Plant Cell 2000; 12(1): 165-178.
  • [14] Nazlıcan AN. Soya Yetiştiriciliği. Adana: Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 2006.
  • [15] Kuşvuran Ş. Kavunlarda Kuraklık ve Tuzluluğa Toleransın Fizyolojik Mekanizmaları Arasındaki Bağlantılar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana, 2010.
  • [16] Kang G, Li G, Xu W, Peng X, Han Q, Zhuy, Guo T. Proteomics reveals the effects of salicylicacid on growth and tolerance to subsequent drought stress in wheat. J Prot Res 2012; 11(12): 6066-6079.
  • [17] Ellis., 1995. Estimation of cardinal temperature and thermal time requirements for nationally registered cultivars of phaseolus beans. PhD, 26, 2:105.
  • [18] Karasu A, Öz M, Göksoy T. Bazı Soya Fasulyesi (Glycinemax L. merill) Çeşitlerinin Bursa Koşullarına Adaptasyonu. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Derg. 2002; 16(2): 25-34.
  • [19] Güllüoğlu L, Arıoğlu HH. Farklı Yetiştirme Koşullarında Uygulanan Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Soyada (Glycinne Max. L.) Bakla Çatlama Oranı ve Verim Kaybı Üzerine Etkileri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2005; 9(1): 37-42.
  • [20] Anonim. T.C. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Çeşit Kataloğu. Ankara, 2000. 31s.
  • [21] Ellis RH, Roberts EH. Towards a Rational Basis for Testing Seed Quality. In: Seed Production Hebblethwaite PD, (Ed.). Butterworths, London, 1980; pp. 605-635.
  • [22] Mares DJ, Mrva K. Mapping quantitative trait loci associated with variation in grain dormancy in Australian wheat. Australian Journal of Agricultural Research 2001; 52(12): 1257-1265.
  • [23] Luna C, Seffıno LG, Arias C, Taleisnik E. Oxidative Stres Indicators as Selection Tools for Salt Tolerance in Chloris gayana. Plant Breeding 2000; 119(4): 341-345.
  • [24] Lutts S, Kınet JM, Bouharmont J. NaCl-Induced Senesence in Leaves of Rice (Oryza sativa L.) Cultivars Differing in Salinity Resistance. Annals of Botany 1996; 78(3): 389-398.
  • [25] Bates LS, Waldren RP, Teare ID. Rapid Determination of Free Proline for Water- Stres Studies. Plant and Soil 1973; 39(1): 205-207.
  • [26] Düzgüneş O, Kesici T, Kavuncu O, Gürbüz F. Araştırma ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları II). Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. 1021: Ankara, 1987, 381s.
  • [27] Al-Karaki G. Seed size and water potential effects on water uptake, germination and growth of lentil. Journal of Agronomy and Crop Science 1998; 181(4): 237-242.
  • [28] Mian MAR, Nafziger ED. Seed size and water potential effects on germination and seedling growth of winter wheat. Crop Science 1994; 34(1): 169-171.
  • [29] Dutt NRG, Sharma RK. Screening chickpea cultivars with polyethylene glycol for drought tolerance during germination. International Chickpea Newsletter 1982; 7: 11.
  • [30] Esechie HA, Al-Saidi A, Al-Khanjari S. Effect of sodium chloride salinity on seedling emergence in chickpea. Journal of Agronomy and Crop Science 2002; 188(3):155-160.
  • [31] Soltani A, Galeshi S, Zeinali E, Latifi N. Germination, seed reserve utilization and seedling growth of chickpea as affected by salinity and seed size. Seed Sci. and Technol. 2002; 30(1): 51-60.
  • [32] Day S, Kaya MD, Kolsarıcı Ö. Bazı Çerezlik Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Genotiplerinin Çimlenmesi Üzerine NaCl Konsantrasyonlarının Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 2008; 14(3): 230-236.
  • [33] Julkowska MM, Hoefsloot HCJ, Mol S, Feron R, de Boer GJ, Haring MA, Testerink C. Capturing Arabidopsis root architecture Dynamics with ROOT-FIT reveals diversity in responses to salinity. Plant Physiology, 2014; 166(3): 1387-1402.
  • [34] Srivastava MK, Dwivedi UN. Delayed ripening of banana fruit by salicylic acid. Plant Science 2000; 158(1-2): 87-96.
  • [35] Simaei M, Khavarinejad RA, Saadatmand S, Bernard F, Fahimi H. Interactive Effects of Salicylic Acid and Nitric Oxide on Soybean Plants under NaCl Salinity. Russian Journal of Plant Physiology 2011; 58(5): 783-790.
  • [36] Bohnert HJ, Sheveleva E. Plant stres adaptations-making metabolism move. Current Opinion in Plant Biology 1998; 1(3): 267-274.
  • [37] Yelenosky G, Vu JCV. Ability of valencia sweet orange to cold-acclimate on cold-sensitive citron rootstock. HortScience 1992; 27(11): 1201-1203.
  • [38] Paquin R. Effet des basses températures sur la résistance au gel de la luzerne (Medicago media Pers.) et son contenu en proline libre. Physiol. Veg. 1977; 15(4): 657-665.
  • [39] Popp M, Albert R. Jahreszeitlich und altersbedingte Variationen im Stickstoifhaushalt von Halophyten. Berichte der Deutschen Botanischen Gesellschaft 1981; 94(1): 171-180.
  • [40] Stefl M, Tracka I, Vratny P. Proline biosynthesis in winter plants due to exposure to low temperatures. Biologia Plantarum 1978; 20(2): 119-128.
  • [41] Raskin I. Role of Salicylic Acid in Plants. Ann. Rev. Plant Physiol. and Plant Mol. Biology 1992; 43(1): 439-463.
  • [42] Morris K, Mackerness SAH, Page T, John CF, Murphy AM, Carr JP, Wollaston VB. Salicylic acid has a role in regulating gene expression during leaf senescence. The Plant Journal 2000; 23(5): 677-685.
  • [43] Bressan RA. Stres Fizyolojisi, Bitki Fizyolojisi. Taiz L, Zeiger E. (Ed.) (Çev. Ed. Türkan İ.). Palme Yayıncılık, Ankara, 2008; ss.591-620.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm FBD
Yazarlar

Mahmut Doğan 0000-0002-4377-2751

Ayşe Tura Bu kişi benim 0000-0003-1395-6389

Ceren Odabaşıoğlu 0000-0002-0552-3113

Yağmur Sedetaltun 0000-0002-9994-2983

Mehmet İlhan Odabaşıoğlu 0000-0001-8060-3407

Proje Numarası Proje numarası: 18015
Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 19 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 33 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Doğan, M., Tura, A., Odabaşıoğlu, C., Sedetaltun, Y., vd. (2021). Salisilik Asitin Soya (Glycine max. L. merr.) Tohumlarının Çimlenme ve Gelişimine Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 33(2), 115-124.
AMA Doğan M, Tura A, Odabaşıoğlu C, Sedetaltun Y, Odabaşıoğlu Mİ. Salisilik Asitin Soya (Glycine max. L. merr.) Tohumlarının Çimlenme ve Gelişimine Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. Eylül 2021;33(2):115-124.
Chicago Doğan, Mahmut, Ayşe Tura, Ceren Odabaşıoğlu, Yağmur Sedetaltun, ve Mehmet İlhan Odabaşıoğlu. “Salisilik Asitin Soya (Glycine Max. L. Merr.) Tohumlarının Çimlenme Ve Gelişimine Etkisi”. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 33, sy. 2 (Eylül 2021): 115-24.
EndNote Doğan M, Tura A, Odabaşıoğlu C, Sedetaltun Y, Odabaşıoğlu Mİ (01 Eylül 2021) Salisilik Asitin Soya (Glycine max. L. merr.) Tohumlarının Çimlenme ve Gelişimine Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 33 2 115–124.
IEEE M. Doğan, A. Tura, C. Odabaşıoğlu, Y. Sedetaltun, ve M. İ. Odabaşıoğlu, “Salisilik Asitin Soya (Glycine max. L. merr.) Tohumlarının Çimlenme ve Gelişimine Etkisi”, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 33, sy. 2, ss. 115–124, 2021.
ISNAD Doğan, Mahmut vd. “Salisilik Asitin Soya (Glycine Max. L. Merr.) Tohumlarının Çimlenme Ve Gelişimine Etkisi”. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 33/2 (Eylül 2021), 115-124.
JAMA Doğan M, Tura A, Odabaşıoğlu C, Sedetaltun Y, Odabaşıoğlu Mİ. Salisilik Asitin Soya (Glycine max. L. merr.) Tohumlarının Çimlenme ve Gelişimine Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2021;33:115–124.
MLA Doğan, Mahmut vd. “Salisilik Asitin Soya (Glycine Max. L. Merr.) Tohumlarının Çimlenme Ve Gelişimine Etkisi”. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 33, sy. 2, 2021, ss. 115-24.
Vancouver Doğan M, Tura A, Odabaşıoğlu C, Sedetaltun Y, Odabaşıoğlu Mİ. Salisilik Asitin Soya (Glycine max. L. merr.) Tohumlarının Çimlenme ve Gelişimine Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2021;33(2):115-24.