BibTex RIS Kaynak Göster

Dönüşümcü Ve Etkileşimci Liderlik Tarzlarının Bireysel Yenilikçiliğe Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma A Research On Determining The Effects Of Transformational And Transactional Leadership On Individual Innovativeness

Yıl 2016, Cilt: 8 Sayı: 17, 173 - 198, 30.12.2016

Öz

Bu araştırmanın temel amacı dönüşümcü ve etkileşimci liderlik davranışlarının çalışanların bireysel yenilikçilik düzeylerine etkisini belirlemektir. Bu bağlamda nicel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve veriler anket aracılığı ile toplanmıştır. Elde edilen veriler aracılığı ile değişkenlerin yapısını incelemek amacı ile yapılan faktör analizi sonucunda etkileşimci liderlik yapısı dört boyut ile onaylanırken, dönüşümcü liderlik iki boyutlu bir yapıda ele alınmıştır. Değişkenler arasındaki etkileşimi ortaya koymak amacı ile yapılan regresyon analizleri sonucunda dönüşümcü liderlik boyutlarından ideal tesirin, etkileşimci liderlik boyutlarından koşullu ödül ve istisna ile yönetim-pasifin bireysel yenilikçilik üzerinde pozitif yönde, etkileşimci liderlik boyutlarından tam serbestinin ise negatif yönde etki ettiği belirlenmiştir. Ayrıca bireysel yenilikçilik düzeyinin bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Faruk Kerem Şentürk

Mehmet Durak

Ece Yılmaz

Tolga Kaban

Nesimi Kök

Aynur Baş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 30 Ağustos 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 8 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA Şentürk, F. K., Durak, M., Yılmaz, E., Kaban, T., vd. (2016). Dönüşümcü Ve Etkileşimci Liderlik Tarzlarının Bireysel Yenilikçiliğe Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma A Research On Determining The Effects Of Transformational And Transactional Leadership On Individual Innovativeness. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(17), 173-198.