BibTex RIS Kaynak Göster

Functionality and Scale Factor Problem of City Councils in Context of New Law for Metropolitan Municipalities: Istanbul Metropolitan Municipality Case

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 2, 137 - 156, 01.12.2015

Öz

Implementation of city councils supplies important solutions at the same time it supplies to become functional of the local participation and local democracy, in towns and counties. On the other hand this has difficulties about implementation cause of scale factor in metropolis. Scale factor problem, is the point in question, question scale factor originates because of be identified of provincial borders as if municipal service border. Thus, progress of townsman awareness in metropolises becomes more difficult and a considerable increase in number of members who must attend to city council is occurring. Evenly increases in number of members weaken to functionality of councils. As well corresponding to being taken decisions occasion to query of representation and legality. The problems of encountered of Istanbul Metropolitan Municipality can be best given about this topic. While currently present scale factor problem hasn’t resolved yet, rearrangement, (which dated 12.11.2012 and the no 6360, states that: number of cities has same problems gradually increase further because of passing a bill related to making amendments on statutory decrees by being established of metropolitan municipality in 14 cities and 27 districts. Respective regulation) has contributed to problems growth like implementation difficulties that couldn’t be overcame by local participatory mechanisms and city councils in metropolitan municipalities. The reasons of this situation, while rearrangement is done for metropolitan municipalities done nothing about regulation of city councils, and relations between processes that must fallow each other, weaken day by day. In our study, as a summary, being evaluated of law for metropolitan municipalities in the context of city councils will be discussed, probability of the problem may be lived will be described  and some suggestions about solution will be presented.

Yeni Büyükşehir Belediye Kanunu Bağlaminda Kent Konseylerinin İşlevselliği ve Ölçek Sorunu: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 2, 137 - 156, 01.12.2015

Öz

Küçük kentler veya ilçelerde kent konseyleri uygulaması önemli çıktılar sağlayıp yerel katılım ve yerel demokrasinin işlevselleşmesine katkı sağlarken, büyükşehirlerde ölçek problemi nedeniyle uygulama zorluklarıyla karşılaşmıştır. Söz konusu ölçek sorunu il sınırlarının aynı zamanda belediye hizmet sınırları olarak tanımlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle büyükşehirlerde hemşehri bilincinin gelişimi zorlaşmakta ve kent konseyleri meclislerine katılması gereken üye sayısında önemli artışlar yaşanmaktadır. Üye sayılarının bu oranda büyümesi meclislerin işlevselliğini zayıflatmakta ve sağlıklı karar alınmasını zorlaştırmaktadır. Alınan kararlarla da ilgili olarak temsiliyet ve meşruiyet sorgulamasına yol açmaktadır. Bu konuda en iyi örnek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaşadığı sorunlar verilebilir. Büyükşehir belediyelerinde hali hazırda mevcut ölçek sorunu çözülememişken yeni düzenleme (12.11.2012 Tarih 6360 Sayılı: On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun) ile sorunlu olan kentlerin sayısı daha da artmıştır. Söz konusu düzenleme büyükşehirlerde yerel katılım mekanizmalarını ve kent konseyleri uygulama zorluklarını aşmadığı gibi sorunun büyümesine katkı sağlamıştır. Bu durumun sebebi, büyükşehir kanununda değişikliğe gidilirken kent konseyleri yönetmeliğinde herhangi bir değişikliğe gidilmemesi ve birbirini takip etmesi gereken bu süreçlerin arasındaki çekim gücünün zayıflamasıdır. Çalışmamızda özet olarak yeni büyükşehir belediye yasasının kent konseyleri bağlamında değerlendirilmesi ele alınacak olup, yaşanması muhtemel sorunlar tanımlanmaya çalışılacak ve çözüme dair bir kısım önerilerde bulunulacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yrd.Doç.Dr. Salih Batal Bu kişi benim

Öğr.Gör. İzzet İsmail Dur

Öğr.Gör. Volkan Topçu

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Özel Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Batal, Y. S., Dur, Ö. İ. İ., & Topçu, Ö. V. (2015). Yeni Büyükşehir Belediye Kanunu Bağlaminda Kent Konseylerinin İşlevselliği ve Ölçek Sorunu: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği. Paradoks Ekonomi Sosyoloji Ve Politika Dergisi137-156.