Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kazak ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme

Yıl 2023, Sayı: 59, 138 - 150, 23.08.2023

Öz

Yüzyıllar boyunca ağızdan ağza yayılan, nesilden nesle aktarılan Kazak folkloru, halkın hafızasında korunmuştu. Ancak XIX. yüzyılın başından itibaren yazıya geçirilebilmiş, kitap olarak basılmış ve bilim camiasının ilgisini çekmeye başlamıştır.
Kazak folklor çalışmaları daha çok Sovyet döneminde sistemli bir şekilde incelenmeye ve yayınlanmaya başlamıştır. Bu dönemde Kazak folkloru türler açısından birbirinden ayrılmış ve en önemli örnekleri çeşitli ders kitaplarında yer almıştır. Ancak, bugüne kadar yayınlanan halk bilimi derlemelerinin, Kazak halkının eski çağlardan kalma tüm değerli mirasını içerdiği söylenemez.
Bunun nedenleri Sovyet döneminde toplumsal ve ideolojik çıkarları karşılamadığı için bazı sözlü gelenek türlerinin yayınlanmasının yasaklanması; bazı halk bilim eserleri incelenmemiş olmasıdır. Bunlar arasında dini destanlar, mitolojik efsaneler, tarihi jırlar ve diğer birçok folklor metinleri önde gelmektedir.
Kazak Türklerinin tüm milli sözlü gelenek türlerinin araştırılması ancak bağımsız bir ülke olduktan sonra ele alınmıştır. Kazakistan bağımsızlığını kazandıktan sonra eski halk gelenekleri, âdetleri tarih ve edebiyatı canlanmıştır. Bugüne kadar araştırılmayan, sözlü gelenekle devam eden bazı folklor türleri araştırılmaya, derlenmeye ve yayınlanmaya başlamıştır. Sözlü edebiyat türlerinden sayılan bu efsaneler halk arasından derlenmiştir.
Bu çalışmada Kazak efsanelerinde geçen insanın kuşlara ve diğer hayvanlara dönüşümü ile Anadolu efsaneleriyle benzerlikleri incelenmektedir. Geniş bir coğrafyaya yayılmış, ortak bir geçmişi, ortak bir tarihi, ortak bir geleneği olan Türklerin sözlü edebiyat eserleri birbirine benzemektedir.

Kaynakça

  • Kaynakça eklenmeli
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dilbilimsel Antropoloji
Bölüm Dil Bilimleri
Yazarlar

Gülgül Kanseitova 0000-0003-4668-560X

Halil Göde 0000-0003-2132-0671

Erken Görünüm Tarihi 23 Ağustos 2023
Yayımlanma Tarihi 23 Ağustos 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Sayı: 59

Kaynak Göster

APA Kanseitova, G., & Göde, H. (2023). Kazak ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi(59), 138-150.
AMA Kanseitova G, Göde H. Kazak ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. Ağustos 2023;(59):138-150.
Chicago Kanseitova, Gülgül, ve Halil Göde. “Kazak Ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 59 (Ağustos 2023): 138-50.
EndNote Kanseitova G, Göde H (01 Ağustos 2023) Kazak ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 59 138–150.
IEEE G. Kanseitova ve H. Göde, “Kazak ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 59, ss. 138–150, Ağustos 2023.
ISNAD Kanseitova, Gülgül - Göde, Halil. “Kazak Ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 59 (Ağustos 2023), 138-150.
JAMA Kanseitova G, Göde H. Kazak ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023;:138–150.
MLA Kanseitova, Gülgül ve Halil Göde. “Kazak Ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 59, 2023, ss. 138-50.
Vancouver Kanseitova G, Göde H. Kazak ve Anadolu Türk Efsanelerinde İnsanların Hayvanlara Dönüşüm Motifleri Üzerine Bir İnceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023(59):138-50.

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi