Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bingöl-Guldar Domatesinin Besin Elementi İçeriklerinin Karşılaştırılması

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 3, 817 - 823, 26.07.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.952282

Öz

Bitkisel ürünlerin farklı farklı özellikleri olmasından dolayı bitkilerin besin içeriklerine yönelik çalışmaların yapılması çok önemlidir. Bu araştırma, Bingöl-Guldar ismiyle anılan köy domatesinin besin elementi içeriklerinin belirlenip, diğer domateslerin içerikleriyle karşılaştırılmasına yönelik olarak yürütülmüştür. Bu kapsamda, hem yörede yetiştirilen diğer domates bitkilerinin besin elementi içerikleri (7 adet sofralık domates genotipi), hem de daha önce domatesin besin elementi içerikleri konularında yapılmış olan diğer çalışmalarda bulunan değerlerin karşılaştırmalı olarak bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuçlara dikkat edildiğinde, Guldar domatesinin meyvesinde yapılan analizlerin makro elementlerden fosfor ve potasyum konsantrasyonlarının diğer genotiplerden daha fazla bulunduğu belirlenmiştir. Guldar domatesi genotipinde bulunan mikro elementlerden ise mangan elementi içeriğinin diğer genotiplere nazaran daha yüksek konsantrasyonda tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Bjelić V, Moravčević Dj, Beatović D (2005). Effect of greenhouse conditions on Zn, Fe and Cu Content in Tomato Fruits. Journal of Agricultural Sciences 50(2): 101-105.
  • Bosiacki M, Wojciech Tyksiñski W (2009). Copper, zınc, ıron and manganese content ın edıble parts of some fresh vegetables sold on markets ın poznañ. J. Elementol 14(1): 13-22.
  • Bremner,J.M., 1965.Total Nitrogen. Editor C.A.BLACK:Methods of Soil Analysis.Part 2 Amer.Society of Agronomy Inc.,Publicher, Madison, Wisconsin, U.S.A.1149-1178.
  • Budak, Z. 2015. Sera koşullarında yapraktan kalsiyum uygulamasının domates çeşitlerinin gelişim, verim ve mineral beslenmesine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Isparta, Yğksek Lisans Tezi.
  • Ceylan, Ş., Mordoğan, N., Yoldaş, F., Yağmur, B. 2001. Azotlu gübrelemenin domates bitkisinde verim, azot birikimi ve besin element içeriği üzerine etkisi, 38(2-3):103-110.
  • Codex Alimentarius Commission (CAS). 2001. Food additives and contaminants. Joint FAO/WHO Food Standards Programme. ALINORM 01(12A):1–289.
  • Codex Alimentarius Commission (CAS). 2011. Joint FAO/WHO food standards programme, codex committee on contaminants in foods, working document for information and use in discussions related to contaminants and toxins in the GSCTFF, CF/5 INF/1
  • Dere, S., Daşgan, H.Y., Akhoundnejad, Y., Kafkas, N.E. 2018. Yüksek sıcaklık stresine tolerant domates genotiplerinin meyvede mineral içeriği bakımından taranması, 28: 307-314.
  • Dorais, M., Ehret, D.L., Papadopoulos, A.P. 2008. Tomato (Solanum lycopersicum) health components: from the seed to the consumer. Phytochem Rev., 7: 231-250.
  • Fernandez-Ruiz, V., Olives, A.I., Camara, M., Sanchez-Mata, M.C., Torija, M.E. 2011. Mineral and Trace Elements Content in 30 Accessions of Tomato Fruits (Solanum lycopersicum L.,) and Wild Relatives (Solanum pimpinellifolium L., Solanum cheesmaniae L. Riley, and Solanum habrochaites S. Knapp & D.M. Spooner). Biological trace element research, 141: 329-339.
  • Guil-Guerrero, J.L., Rebolloso-Fuentes, M.M. 2009. Nutrient composition and antioxidant activity of eight tomato (Lycopersicon esculentum) varieties. Journal of Food Composition and analysis, 22: 123-129.
  • Gunderson, V., McCall, D., Bechmann, I.E. 2001. Comparison of major and trace element concentrations in Danish greenhouse tomatoes (Lycopersicon esculentum Cv. Aromata F1) cultivated in different sustrates. J. Agric. Food Chem., 49: 3808-3815.
  • Hernandez Suarez, M., Rodriguez Rodriguez, E., Diaz Romero, C. 2007. Mineral and trace element concentrations in cultivars of tomatoes. Food Chemistry, 104: 489-499.
  • Jones J.B., Wolf, Jr. B., Mills, H.A. 1991. Plant Analysis Handbook. I. Methods of Plant Analysis and Interpratation. Micro-Macro Publishing Inc.,183 Paradise Blvd, Suite 108, Athens Georgia 30607 USA.
  • Kacar,B., 1995. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. Toprak Analizleri. A.Ü.Ziraat Fak.Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları 3.Ankara.
  • Lente, I., Ofosu-Anim, J., Brimah, A.K., Atiemo, S. 2014. Heavy metal pollution of vegetable crops irrigated with wastewater in Accra, Ghana. W. Afr. J. Appl. Ecol. 22:41–58.
  • Özbay, N. 2021. ‘Guldar’ domatesinin coğrafi işaret almasına yönelik yürütülen arazi ve laboratuvar çalışmaları. Türk Tarım ve Doğa Dergisi, 8(2): 492-500. Premuzic, Z., Bargiela, M., Garcia, A., Rendina, A., Loria, A. 1998. Calcium, iron, potassium, and vitamin C content of organic and hyroponic tomatoes. Hort.Science 33(2): 255-257.
  • Rijck, G., Schrevens, E. 1998. Mixture optimization of the mineral nutrition of tomatoes in relation to mineral content of the fruit: effects of preharvest factors on fruit quality. Acta. Hort. 464: 485.
  • Sainju, U.M.,, Dris, R., Singh, B. 2003. Mineral nutrition of tomato. Food, Agriculture and Environment, 1(2): 176-183.
  • Sainju UM, Dris R, Singh B (2014). Mineral Nutrition of tomato. https://www.researchgate.net/publication/228960277_Mineral_nutrition_of_tomato.
  • Sanders, D.C., Grayson, A.S., Monaco, T.J. 1981. Mineral Content of Tomato (Lycopersicon esculentum) and Four Competing Weed Species. Weed Science, 29: 590-593.
  • Söylemez, S., Pakyürek, A.Y. 2017. Domates meyvesinin element içeriği üzerine farklı anaçların ve besin kaynaklı EC seviyelerinin etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(2):155-161.

Comparison of Nutrient Element Contents of ‘Bingol-Guldar’ Tomatoes

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 3, 817 - 823, 26.07.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.952282

Öz

Since plant products have different properties, it is very important to carry out studies on the nutritional content of plants. This research was carried out to determine the nutrient content of the village tomato, which is called Bingöl-Guldar, and to compare it with the contents of other tomatoes. In this context, a comparative evaluation was made of the nutrient content of other tomato plants grown in the region (7 table tomato genotypes), as well as the values found in other studies on the nutrient content of tomatoes. Considering the results, it was determined that the analyzes of macro elements made on the fruit of the Guldar tomato had higher concentrations of phosphorus and potassium than the other genotypes. Among the micro element contents of Guldar tomato genotype, manganese element content was determined at a higher concentration than other genotypes.

Kaynakça

  • Bjelić V, Moravčević Dj, Beatović D (2005). Effect of greenhouse conditions on Zn, Fe and Cu Content in Tomato Fruits. Journal of Agricultural Sciences 50(2): 101-105.
  • Bosiacki M, Wojciech Tyksiñski W (2009). Copper, zınc, ıron and manganese content ın edıble parts of some fresh vegetables sold on markets ın poznañ. J. Elementol 14(1): 13-22.
  • Bremner,J.M., 1965.Total Nitrogen. Editor C.A.BLACK:Methods of Soil Analysis.Part 2 Amer.Society of Agronomy Inc.,Publicher, Madison, Wisconsin, U.S.A.1149-1178.
  • Budak, Z. 2015. Sera koşullarında yapraktan kalsiyum uygulamasının domates çeşitlerinin gelişim, verim ve mineral beslenmesine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Isparta, Yğksek Lisans Tezi.
  • Ceylan, Ş., Mordoğan, N., Yoldaş, F., Yağmur, B. 2001. Azotlu gübrelemenin domates bitkisinde verim, azot birikimi ve besin element içeriği üzerine etkisi, 38(2-3):103-110.
  • Codex Alimentarius Commission (CAS). 2001. Food additives and contaminants. Joint FAO/WHO Food Standards Programme. ALINORM 01(12A):1–289.
  • Codex Alimentarius Commission (CAS). 2011. Joint FAO/WHO food standards programme, codex committee on contaminants in foods, working document for information and use in discussions related to contaminants and toxins in the GSCTFF, CF/5 INF/1
  • Dere, S., Daşgan, H.Y., Akhoundnejad, Y., Kafkas, N.E. 2018. Yüksek sıcaklık stresine tolerant domates genotiplerinin meyvede mineral içeriği bakımından taranması, 28: 307-314.
  • Dorais, M., Ehret, D.L., Papadopoulos, A.P. 2008. Tomato (Solanum lycopersicum) health components: from the seed to the consumer. Phytochem Rev., 7: 231-250.
  • Fernandez-Ruiz, V., Olives, A.I., Camara, M., Sanchez-Mata, M.C., Torija, M.E. 2011. Mineral and Trace Elements Content in 30 Accessions of Tomato Fruits (Solanum lycopersicum L.,) and Wild Relatives (Solanum pimpinellifolium L., Solanum cheesmaniae L. Riley, and Solanum habrochaites S. Knapp & D.M. Spooner). Biological trace element research, 141: 329-339.
  • Guil-Guerrero, J.L., Rebolloso-Fuentes, M.M. 2009. Nutrient composition and antioxidant activity of eight tomato (Lycopersicon esculentum) varieties. Journal of Food Composition and analysis, 22: 123-129.
  • Gunderson, V., McCall, D., Bechmann, I.E. 2001. Comparison of major and trace element concentrations in Danish greenhouse tomatoes (Lycopersicon esculentum Cv. Aromata F1) cultivated in different sustrates. J. Agric. Food Chem., 49: 3808-3815.
  • Hernandez Suarez, M., Rodriguez Rodriguez, E., Diaz Romero, C. 2007. Mineral and trace element concentrations in cultivars of tomatoes. Food Chemistry, 104: 489-499.
  • Jones J.B., Wolf, Jr. B., Mills, H.A. 1991. Plant Analysis Handbook. I. Methods of Plant Analysis and Interpratation. Micro-Macro Publishing Inc.,183 Paradise Blvd, Suite 108, Athens Georgia 30607 USA.
  • Kacar,B., 1995. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. Toprak Analizleri. A.Ü.Ziraat Fak.Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları 3.Ankara.
  • Lente, I., Ofosu-Anim, J., Brimah, A.K., Atiemo, S. 2014. Heavy metal pollution of vegetable crops irrigated with wastewater in Accra, Ghana. W. Afr. J. Appl. Ecol. 22:41–58.
  • Özbay, N. 2021. ‘Guldar’ domatesinin coğrafi işaret almasına yönelik yürütülen arazi ve laboratuvar çalışmaları. Türk Tarım ve Doğa Dergisi, 8(2): 492-500. Premuzic, Z., Bargiela, M., Garcia, A., Rendina, A., Loria, A. 1998. Calcium, iron, potassium, and vitamin C content of organic and hyroponic tomatoes. Hort.Science 33(2): 255-257.
  • Rijck, G., Schrevens, E. 1998. Mixture optimization of the mineral nutrition of tomatoes in relation to mineral content of the fruit: effects of preharvest factors on fruit quality. Acta. Hort. 464: 485.
  • Sainju, U.M.,, Dris, R., Singh, B. 2003. Mineral nutrition of tomato. Food, Agriculture and Environment, 1(2): 176-183.
  • Sainju UM, Dris R, Singh B (2014). Mineral Nutrition of tomato. https://www.researchgate.net/publication/228960277_Mineral_nutrition_of_tomato.
  • Sanders, D.C., Grayson, A.S., Monaco, T.J. 1981. Mineral Content of Tomato (Lycopersicon esculentum) and Four Competing Weed Species. Weed Science, 29: 590-593.
  • Söylemez, S., Pakyürek, A.Y. 2017. Domates meyvesinin element içeriği üzerine farklı anaçların ve besin kaynaklı EC seviyelerinin etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(2):155-161.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ali Rıza Demirkıran 0000-0002-0086-0137

Yayımlanma Tarihi 26 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 14 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Demirkıran, A. R. (2021). Bingöl-Guldar Domatesinin Besin Elementi İçeriklerinin Karşılaştırılması. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(3), 817-823. https://doi.org/10.30910/turkjans.952282