Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bıldırcın Diyetlerine Farklı Düzeylerde Nar Çekirdeği Yağı İlavesinin Besi Performansı ve Karkas Özelliklerine Etkisi

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 3, 638 - 650, 23.07.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1096511

Öz

Bu çalışma, besiye alınan bıldırcınların diyetlerine ilave edilen farklı düzeylerdeki (%0, 0.5, 1, 1.5 ve 2) nar (Thymbra spicata L. var. spicata) çekirdeği yağının bıldırcınların besi performansları ve karkas özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, günlük yaşta 135 adet Japon bıldırcını civcivi kullanılmış olup, hayvanlar 42 gün süreyle besi denemesine alınmışlardır. Çalışmada, kontrol ve muamele gruplarına ait bıldırcınlarda, canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ağırlığı ve karkas randımanlarına ait ortalamalar arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak önemsiz olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde, karkas kısımları ve iç organlara ait ortalamalar bakımından, göğüs ağırlığı, kanat ağırlığı, boyun ağırlığı, karaciğer ağırlığı, kalp ağırlığı ve testis ağırlığı arasındaki farklılıklar da önemsiz bulunmuştur. Ancak, but ağırlığı bakımından dişiler arasındaki farklılıklar önemli olmuştur (P<0.05). Sırt ağırlığı bakımından dişiler arasında, taşlık ağırlığı bakımından ise tüm gruplar arasında önemli farklılıklar gözlenmiştir. Sonuç olarak, besiye alınan bıldırcınların diyetlerine %2 düzeyine kadar ilave edilen nar çekirdeği yağının, bıldırcınların canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ağırlığı ve karkas randımanı üzerine istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olmadığı, ancak but, sırt ve taşlık ağırlığı gibi bazı karkas kısımlarının ağırlıkları üzerine olumlu etkisini olduğu söylenilebilir.

Kaynakça

  • Ahn, D.U., Sell, J.L., Jo, C., Chamrupollert, M., Jeffrey, M., 1999. Effect of dietary conjugated linoleic acid on the quality characteristics of chicken eggs during refrigerated storage. Poultry Science 78: 922-978.
  • Atılgan, D., 2012. Etlik piliç karma yemlerine doğal antimikrobiyal olarak üzüm çekirdeği, zeytin yaprağı ve nar kabuğu ekstraktları ilavesinin besi performansı, serum ve bağırsak parametreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması. GOP Fen Bilimleri Enstitüsü. Zootekni Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi.
  • Cunha, R.G.T., 2009. Quail Meat- An undiscovered alternative. World Poultry Vol.25 No 2.
  • Çetin, M., Göçmen, M., 2013. Kanatlı hayvan beslemede antibiyotiklere alternatif olarak kekik (Thyme) kullanımının etkileri. Harran Tarım ve Gıda Bilim. Derg. 17(3):35-40.
  • Çiftçi, M., Dalkılıç, B., Çerçi, İ.H., 2009. Influence of dietary Cinnamon oil supplementation on performance and carcass characteristics in broilers. J Appl Anim Res. 36: 125-128.
  • Elfalleh, W., Ying, M., Nasri, N., 2011. Fatty acids from Tunisian and Chinese pomegranate (Punica granatum L.) seeds. Int J Food Sci Nutr. 62: 200-206.
  • Ertaş, O.N., Güler, T., Çiftçi, M., Dalkılıç, B., Şimşek, Ü.G., 2005. The effect of essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. Int J Poult Sci. 4 (11): 879-874.
  • Fadavi, A., Barzegar, M., Azizi, M.H., 2006. Determination of fatty acids and total lipid content in oilseed of 25 pomegranates varieties grown in Iran. Journal of Food Composition and Analysis. Vol.19: 6-7, 676-680.
  • Hammer, K.A., Carson, C.F., Riley, T.V., 1999. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. Journal of Applied Microbiology. 86 (6): 985-990.
  • Hernandez, F., Melgarejo, P., Olias, J.M., Artes, F., 1998. Fatty acid composition and total lipid content of seed oil from three commercial pomegranate cultivars. CHEAM p.205-209.
  • Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J., Megias, M.D., 2004. Influence of two plant extracts on broiler performans, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 3: 169-174.
  • Hora, J.J., Maydew, E.R., Lansky, E.P., Dwivedi, C., 2003. Chemopreventive effects of pomegranate seed oil on skin tumor development in cd1 mice. Journal of Medicinal Food, 6 (3): 157-161.
  • İnci, Ş., 2018. Yumurtlayan bıldırcınların rasyonlarına farklı düzeylerde ilave edilen portakal kabuğu tozu, portakal kabuğu yağı, nar kabuğu tozu nar çekirdeği yağının yumurta özellikleri, yumurtanın besin madde kompozisyonun ve bazı kan parametrelerine etkisi. Bingöl Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim dalı Doktora Tezi.
  • Kayahan, M., 2004. Yağlı tohumlardan ham yağ üretim teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi:7, Ankara, 234 s.
  • Keser, O., Bilal, T., 2010. İnülinin kanatlı beslemede kullanılması. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg. 16 (4), 685-695. Kars.
  • Kheravii, S.K., Swick, R.A., Choct, M., Wu, Ş.B., 2016. The changes of short-chain fatty acids and cecal bacteria in response to a lignocellulose supplementation in wheat or corn based diet. Poultry Science, 95 (E-Suppl. 1):14.
  • Kostogrys, R.B., Filipiak-Florkiewicz, A., Deren, K., Drahun, A., Czyzynska-Cichon, I., Cieslik, E., Szymczyk, B., Franczyk-Zarow, M., 2017. Effect of dietary pomegranate seed oil on laying hen performance and physicochemical properties of eggs. Food Chemistry 221: 1096-1103.
  • Kaufman, M., Weisman, Z., 2007. Pomegranate oil analysis with emphasis on MALDI- TOF/ MS triacylglycerol fingerprinting. J Agric Food Chem ;55:10405-10413.
  • Saki, A.A., Rabet, M., Zamani, P., Yousefi, A., 2014. The effect of different levels of pomegranate seed pulp with multi-enzyme on performance, egg quality and serum antioxidant in laying hens. Iranian Journal of Applied Animal Science 4(4): 803-808.
  • Saleh, H., Golian, A., Kermanshahi, H., Mirakzehi, M.T., 2017. Effects of dietary αtocopherol acetate, pomegranate peel and pomegranate peel exract on phenolic content, fatty acid composition and meat quality of broiler chickens. Journal of Applied Animal Research 45(1): 629-636.
  • Saxena, A.K., Manan, J.K., Berry, S.K., 1987. Pomegranates: Post-Harvest Technology, Chemistry & Processing. Indian Food Packer, 4: 43-60.
  • Schubert, S.Y., Lansky, E.P., Neeman, I., 1999. Antioxidant and eicosanoid enzyme inhibition properties of pomegranate seed oil and fermented juice flavonoids. Journal of Ethnopharmacology, 66: 11-17.
  • Sevinç, A., Merdun, B., 1995. Türkiye’de yetişen uçucu yağ içeren bitkiler ve kullanım alanları. Ank. Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.
  • Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., Dalkılıç, B., Güler, T., Ertaş, O.N., 2007. The effects of dietary antibiotic and anise oil supplementation on body weight, carcass characteristics and organoleptic analysis of meat in broilers. Revue Med Vet., 158 (10): 514-518.
  • Tonbak, F., 2012. Sıcaklık stresine maruz bırakılan bıldırcınlarda rasyona ilave edilen tarçın yağının performans ve bazı kan değerlerine etkileri. FÜ Veterinerlik Fakültesi. Yüksek Lisans tezi.
  • TÜİK., 2020. Tarımsal üretim istatistikleri. Erişim 30.05.2021. Ankara.
  • Ünal, Ç., Velioğlu, S., Cemeroğlu, B., 1995. Türk nar sularının bileşim öğeleri. Gıda, 20 (6): 339-345.
  • Vardin, H., Abbasoğlu, M., 2004. Nar ekşisi ve narın diğer değerlendirilme olanakları. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, s: 165-169. Van.
  • Yassein, D.M.M., Abdallah, E.A, Ismail I.I, Faddle, A.A., 2015. Effect of dietary supplementation of pomegranate peel powder and butylated hydroxy tolüene en some productive, physiological and immunological parameters of Japanese quail. Egyptian Society Journal of Animal Production 52: 105-113.

The Effect of Different Levels of Pomegranate Seed Oil Supplementation to the Diet on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Japanese Quails

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 3, 638 - 650, 23.07.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1096511

Öz

This study was carried out to investigate the effects of pomegranate (Thymbra spicata L. var. spicata) seed oil added to the diets of quails fed at different levels (0, 0.5, 1, 1.5 and 2%) on the fattening performance and carcass characteristics of quails. In the study, 135 daily-aged Japanese quail chicks were used and the animals were fed for 42 days. In the study, it was determined that the differences between the averages of live weight, feed consumption, feed conversion ratio, carcass weight and carcass yield in quails belonging to the control and treatment groups were statistically insignificant. Similarly, the differences between breast weight, wing weight, neck weight, liver weight, heart weight and testicular weight were also found to be insignificant in terms of the mean of carcass parts and internal organs. However, the differences between females in terms of thigh weight were significant (P<0.05). Significant differences were observed between females in terms of back weight and between all groups in terms of gizzard weight. As a result, pomegranate seed oil added up to 2% to the diets of the quails taken into fattening did not have a statistically significant effect on the live weight, feed consumption, feed conversion ratio, carcass weight and carcass yield of the quails, but, it can be said some parts such as thigh, back and gizzard weights have a positive effect on their weight.

Kaynakça

  • Ahn, D.U., Sell, J.L., Jo, C., Chamrupollert, M., Jeffrey, M., 1999. Effect of dietary conjugated linoleic acid on the quality characteristics of chicken eggs during refrigerated storage. Poultry Science 78: 922-978.
  • Atılgan, D., 2012. Etlik piliç karma yemlerine doğal antimikrobiyal olarak üzüm çekirdeği, zeytin yaprağı ve nar kabuğu ekstraktları ilavesinin besi performansı, serum ve bağırsak parametreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması. GOP Fen Bilimleri Enstitüsü. Zootekni Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi.
  • Cunha, R.G.T., 2009. Quail Meat- An undiscovered alternative. World Poultry Vol.25 No 2.
  • Çetin, M., Göçmen, M., 2013. Kanatlı hayvan beslemede antibiyotiklere alternatif olarak kekik (Thyme) kullanımının etkileri. Harran Tarım ve Gıda Bilim. Derg. 17(3):35-40.
  • Çiftçi, M., Dalkılıç, B., Çerçi, İ.H., 2009. Influence of dietary Cinnamon oil supplementation on performance and carcass characteristics in broilers. J Appl Anim Res. 36: 125-128.
  • Elfalleh, W., Ying, M., Nasri, N., 2011. Fatty acids from Tunisian and Chinese pomegranate (Punica granatum L.) seeds. Int J Food Sci Nutr. 62: 200-206.
  • Ertaş, O.N., Güler, T., Çiftçi, M., Dalkılıç, B., Şimşek, Ü.G., 2005. The effect of essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. Int J Poult Sci. 4 (11): 879-874.
  • Fadavi, A., Barzegar, M., Azizi, M.H., 2006. Determination of fatty acids and total lipid content in oilseed of 25 pomegranates varieties grown in Iran. Journal of Food Composition and Analysis. Vol.19: 6-7, 676-680.
  • Hammer, K.A., Carson, C.F., Riley, T.V., 1999. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. Journal of Applied Microbiology. 86 (6): 985-990.
  • Hernandez, F., Melgarejo, P., Olias, J.M., Artes, F., 1998. Fatty acid composition and total lipid content of seed oil from three commercial pomegranate cultivars. CHEAM p.205-209.
  • Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J., Megias, M.D., 2004. Influence of two plant extracts on broiler performans, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 3: 169-174.
  • Hora, J.J., Maydew, E.R., Lansky, E.P., Dwivedi, C., 2003. Chemopreventive effects of pomegranate seed oil on skin tumor development in cd1 mice. Journal of Medicinal Food, 6 (3): 157-161.
  • İnci, Ş., 2018. Yumurtlayan bıldırcınların rasyonlarına farklı düzeylerde ilave edilen portakal kabuğu tozu, portakal kabuğu yağı, nar kabuğu tozu nar çekirdeği yağının yumurta özellikleri, yumurtanın besin madde kompozisyonun ve bazı kan parametrelerine etkisi. Bingöl Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim dalı Doktora Tezi.
  • Kayahan, M., 2004. Yağlı tohumlardan ham yağ üretim teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi:7, Ankara, 234 s.
  • Keser, O., Bilal, T., 2010. İnülinin kanatlı beslemede kullanılması. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg. 16 (4), 685-695. Kars.
  • Kheravii, S.K., Swick, R.A., Choct, M., Wu, Ş.B., 2016. The changes of short-chain fatty acids and cecal bacteria in response to a lignocellulose supplementation in wheat or corn based diet. Poultry Science, 95 (E-Suppl. 1):14.
  • Kostogrys, R.B., Filipiak-Florkiewicz, A., Deren, K., Drahun, A., Czyzynska-Cichon, I., Cieslik, E., Szymczyk, B., Franczyk-Zarow, M., 2017. Effect of dietary pomegranate seed oil on laying hen performance and physicochemical properties of eggs. Food Chemistry 221: 1096-1103.
  • Kaufman, M., Weisman, Z., 2007. Pomegranate oil analysis with emphasis on MALDI- TOF/ MS triacylglycerol fingerprinting. J Agric Food Chem ;55:10405-10413.
  • Saki, A.A., Rabet, M., Zamani, P., Yousefi, A., 2014. The effect of different levels of pomegranate seed pulp with multi-enzyme on performance, egg quality and serum antioxidant in laying hens. Iranian Journal of Applied Animal Science 4(4): 803-808.
  • Saleh, H., Golian, A., Kermanshahi, H., Mirakzehi, M.T., 2017. Effects of dietary αtocopherol acetate, pomegranate peel and pomegranate peel exract on phenolic content, fatty acid composition and meat quality of broiler chickens. Journal of Applied Animal Research 45(1): 629-636.
  • Saxena, A.K., Manan, J.K., Berry, S.K., 1987. Pomegranates: Post-Harvest Technology, Chemistry & Processing. Indian Food Packer, 4: 43-60.
  • Schubert, S.Y., Lansky, E.P., Neeman, I., 1999. Antioxidant and eicosanoid enzyme inhibition properties of pomegranate seed oil and fermented juice flavonoids. Journal of Ethnopharmacology, 66: 11-17.
  • Sevinç, A., Merdun, B., 1995. Türkiye’de yetişen uçucu yağ içeren bitkiler ve kullanım alanları. Ank. Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.
  • Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., Dalkılıç, B., Güler, T., Ertaş, O.N., 2007. The effects of dietary antibiotic and anise oil supplementation on body weight, carcass characteristics and organoleptic analysis of meat in broilers. Revue Med Vet., 158 (10): 514-518.
  • Tonbak, F., 2012. Sıcaklık stresine maruz bırakılan bıldırcınlarda rasyona ilave edilen tarçın yağının performans ve bazı kan değerlerine etkileri. FÜ Veterinerlik Fakültesi. Yüksek Lisans tezi.
  • TÜİK., 2020. Tarımsal üretim istatistikleri. Erişim 30.05.2021. Ankara.
  • Ünal, Ç., Velioğlu, S., Cemeroğlu, B., 1995. Türk nar sularının bileşim öğeleri. Gıda, 20 (6): 339-345.
  • Vardin, H., Abbasoğlu, M., 2004. Nar ekşisi ve narın diğer değerlendirilme olanakları. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, s: 165-169. Van.
  • Yassein, D.M.M., Abdallah, E.A, Ismail I.I, Faddle, A.A., 2015. Effect of dietary supplementation of pomegranate peel powder and butylated hydroxy tolüene en some productive, physiological and immunological parameters of Japanese quail. Egyptian Society Journal of Animal Production 52: 105-113.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Deveci 0000-0001-9487-155X

Turgay Şengül 0000-0002-2640-149X

Yayımlanma Tarihi 23 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi 31 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Deveci, M., & Şengül, T. (2022). Bıldırcın Diyetlerine Farklı Düzeylerde Nar Çekirdeği Yağı İlavesinin Besi Performansı ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(3), 638-650. https://doi.org/10.30910/turkjans.1096511