BibTex RIS Kaynak Göster

Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, - , 21.03.2016

Öz

Bir işletmede hangi makinenin ne zaman arıza yapacağını bilmek müşteri memnuniyeti, işletmenin rekabet edebilirliği ve zararlar meydana gelmeden, tedbirler alarak önüne geçilebilmesi bağlamında oldukça önemlidir. İşletmeler bu zararların önüne geçebilmek ve makinelerinden maksimum fayda elde edebilmek için makinelerine günlük, aylık, yıllık, periyodik bakım-onarım ve parça değişimleri yaparak, makinelerinin zamansız duruşlarını önlemeye çalışmaktadırlar. Ancak ne yazık ki üretim sürecindeki öngörülemeyen bazı sebeplerden dolayı, makineler bazen sorunlar çıkarabilmektedir. Bu sorunlar, çalışmakta olan mevcut makinelerin geçmişteki durumlarına bakılarak tahmin edilebilir. Yapılan bu tahminler, gerekli planlamalarda ve bütçe oluşturulması süreçlerinde işletmelere önemli faydalar sağlamaktadır. Çalışmada, benzer uygulamalarda yaygın olarak kullanılan tahmin yöntemlerinden biri olan Monte Carlo Simülasyon tekniğinin kullanılmasına karar verilmiş ve çalışmanın yapıldığı işletmenin geçmiş yıllardaki arıza verileri ele alınarak, gelecekte ortaya çıkması muhtemel arızalar tahmin edilmeye çalışılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda, işletmenin tahmin yöntemi sonuçlarından faydalanarak üretimini aksatmadan faaliyetlerini sürdürebilmesi öngörülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, önceki yıl 920 dakika olarak gerçekleşen toplam makine arıza süresi, gelecek 392 gün için toplam 840 dakika olarak tahmin edilmiştir. Yani toplam arıza süresinde 80 dakika (% 8,70 oranında) azalma olacağı tahmin edilmiştir.

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, - , 21.03.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Karahan

Özgür Ütkür Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Karahan, M., & Ütkür, Ö. (2016). Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(3).
AMA Karahan M, Ütkür Ö. Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Mart 2016;7(3).
Chicago Karahan, Mehmet, ve Özgür Ütkür. “Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, sy. 3 (Mart 2016).
EndNote Karahan M, Ütkür Ö (01 Mart 2016) Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 3
IEEE M. Karahan ve Ö. Ütkür, “Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2016.
ISNAD Karahan, Mehmet - Ütkür, Özgür. “Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/3 (Mart 2016).
JAMA Karahan M, Ütkür Ö. Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Karahan, Mehmet ve Özgür Ütkür. “Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2016.
Vancouver Karahan M, Ütkür Ö. Monte Carlo Simülasyonuyla Makine Arızalarının Tahmini: Döküm Sanayisinde Bir Uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(3).