Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İDEAL DEVLET ÖRGÜTÜ VE TEMEL PARADİGMALARI: Kadim Türk Milleti Devlet Geleneği ve Diğer Felsefi Görüşlerin Analizi Çerçevesinde Sosyal Hukuk Devlet Modeli Yapılanmasına Yönelik Stratejik Öngörüler

Yıl 2021, Cilt: 6 Sayı: 11, 118 - 165, 05.06.2021

Öz

Yüce Tanrı, irade ve hürriyet sahibi olarak her insana ayrı bir bireysellik verdiğinden dolayı diğer yarattığı mahluklardan farklı bir mahiyet bahşetmiştir. Yani tek bir insan, diğer mahlukların bir türü gibidir. Bunun için insan, yeryüzünde yüce Tanrı’nın halifesi olarak nitelendirilmektedir. Tanrı nazarında bu kadar kıymet gören insanın mutluluğu elbette son derece önemlidir. Çünkü Tanrı insanları daima mutlu görmek ister. Bu bakımdan mutluluk insan için bu dünya ve diğer dünyada ulaşılması istenen değerli bir nihai hedeftir. Nitekim felsefenin tarihçesi incelendiğinde de mutluluk ahlâkın temel amacı olarak görülmektedir. Bu durum siyaset felsefesi için de geçerli olup, Aristo politikayı insan mutluluğunu gerçekleştirme sanatı olarak nitelendirmektedir.
Burada tartışılan temel konu ise, insanların refahını sağlayan ve mutluluğunu artırıcı ideal bir devlet örgütü nasıl ve hangi yapıda olmalı, hangi temel fonksiyonları yerine getirmeli sorunsalını tartışmaktadır. Bu çalışma ideal devlet örgütü yapılanmasına yönelik sosyal hukuk devletinin temel felsefesini, kadim Türk milletinin geleneksel devlet örgütüne yönelik kültürel birikimi ve tarihsel süreç içinde öne çıkan filozofların görüşlerini de dikkate alarak analiz etmeyi ve ideal devlet örgütü modeli yapılanmasına yönelik çağdaş stratejik öngörüleri ortaya çıkarmak amacı ile gerçekleştirmiştir.
Araştırmanın amacının gerçekleşmesi için nitel araştırma yaklaşımına müracaat edilmiş olup, ikincil veri toplama teknikleri ile bilgiler elde edilmiştir. Toplanan veriler sistematik derleme yöntemi ile analiz ve sentez edilerek yorumlanmıştır.

Kaynakça

  • • Açık, T., 2016. Kutadgu Bilig’de Devlet Yönetimi, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 1. • Ahmetbeyoğlu, A., 2020. Eski Türklerde Kut ve Töre Bağlamında Hükümranlığın Hududları, Tarih Dergisi, Sayı 71. • Akarsu, M., 2018. Medine Sözleşmesi’nin Anayasallığı, Uluslararası İnsan Çalışmaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 2. • Akıncı, A., ve Alptürk, H., 2020. Ulus-Devletin Küreselleşme Karşısındaki Genel Durumu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 47.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Erdi Karabalık 0000-0002-6211-2724

İsmail Hakkı Eraslan 0000-0002-2108-0279

Şaban Kızıldağ 0000-0002-9284-2779

Yayımlanma Tarihi 5 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 24 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA Karabalık, A. E., Eraslan, İ. H., & Kızıldağ, Ş. (2021). İDEAL DEVLET ÖRGÜTÜ VE TEMEL PARADİGMALARI: Kadim Türk Milleti Devlet Geleneği ve Diğer Felsefi Görüşlerin Analizi Çerçevesinde Sosyal Hukuk Devlet Modeli Yapılanmasına Yönelik Stratejik Öngörüler. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(11), 118-165.