In
the study, the effect of gibberellic acid treatments on fruit quality of strawberry
cv. Seascape grown in Bolu ecological conditions was examined. The fruit
quality parameters were identified under the application of two concentration
of GA3 (50 ppm and 100 ppm). It was determined that the values of
SSC, pH, TA and fruit hardness were not statistically affected by both GA3
applications. The highest values related fruit weight and size were
obtained at 50 ppm GA3 application. The SCC and firmness values were
determined as 6.67 brix° and 1.31 kg/cm2 in 100 ppm concentration,
respectively. The fruits treated with 50 ppm GA3 had lower pH than
those treated 100 ppm GA3 and control. In addition, the highest
fruit weight (46.01 g) and fruit acidity (1.11%) were obtained at the
application of 50 ppm GA3. It was also found that the GA3
application did not cause a significant change in the flavor, taste and juice
values.
Bolu
ekolojik koşullarında yetiştirilen Seascape çilek çeşidine ait meyve kaliteleri
üzerine gibberelik asit uygulamasının etkisi araştırılmıştır. İki
konsantrasyonda hazırlanan (50 ppm and 100 ppm) GA3 uygulamasının
meyve kalite parametreleri üzerindeki etkisi belirlenmiştir. SÇKM, pH, toplam
asitlik ve meyve sertliği değerlerinin her iki uygulamada da istatistiksel
olarak etkilenmediği ve uygulamalar arasında fark bulunmadığı tespit
edilmiştir. Diğer kalite parametrelerine ait değerlerin ise en yüksek 50 ppm
uygulamasında elde edildiği görülmüştür. Yapılan araştırmada SÇKM ve sertlik
değerleri 100 ppm'lik konsantrasyonda sırasıyla 6.67 briks° ve 1.31 kg/cm2
olarak belirlenmiştir. Kontrol meyveleri en yüksek pH değerine (4.08) sahipken,
50 ppm GA3 uygulanan meyveler en düşük pH değerine sahip olduğu
belirlenmiştir. Buna ek olarak, en yüksek meyve ağırlığı (46.01 g) ve meyve
asitliği (% 1.11), 50 ppm GA3'ün uygulamasında elde edilmiştir.
Ayrıca GA3 uygulamasının aroma, tat ve meyve suyu değerlerinde
önemli bir değişime neden olmadığı görülmüştür.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 14 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 4 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.