Etik İlkeler ve Yayın Politikası

1. Dergi adı: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 1990 yılından bu yana yayımlanan, turizm alanında kuramsal, kavramsal ve uygulamalı çalışmalara yer veren, disiplinler arası bilimsel/akademik bir süreli yayındır.
2. Yayın sıklığı: Dergi, her yıl Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda iki sayı yayımlanır.
3. Yayım türü: Dergi, basılı ve çevrimiçi (açık erişimli) olarak yayımlanır.
4. Yayım dili: Derginin yayım dili, Türkçedir. Makalelerin başlığı, özü ve anahtar sözcükleri, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yayımlanır. Dergi kapsamında yer alan bölüm yazıları Türkçe yayımlanmakta olup, bölüm yazılarının İngilizce başlığına ve özüne yer verilmektedir.
5. Bir sayıdaki makale sayısı: Derginin bir sayısında, hakem denetiminden geçmiş yedi makale ve bölüm yazıları yer alır.
6. Makale değerlendirme süreci: Önerilen tüm makaleler, öncelikle baş editörler tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulur. Ön değerlendirmeyi geçen makaleler, çift kör hakemlik sürecine alınır. Kör hakemlik sayesinde makaleler, makalenin içeriğine dayalı objektif bir değerlendirmeye tabi tutulur. Makaleler için en az iki akademisyenin hakemliğine başvurulur. Makalelerin değerlendirilmesi süreci şu aşamaları içerir: Makalenin dergiye önerilmesi, editörlerin ön değerlendirme yapması, ön değerlendirmede başarılı olan makalelerin alan editörüne yönlendirilmesi, alan editörünün makaleyi incelemesi ve uygun iki hakemin makaleye atanması, hakemlerin hakemliği kabul etmesi, değerlendirmelerini tamamlaması ve sistem üzerinden alan editörüne göndermesi. Sürecin devamında makale kabul edilebilir, yazarlardan düzeltme yapmaları istenebilir ya da editörler tarafından makalenin reddedilmesine karar verilebilir. Makalenin ret edilmesi durumunda, çalışmanın zayıf yönlerini açıklayan detaylı ve kapsamlı bir ret gerekçesi yazarlara gönderilir. Yazarlar, gerekçeli raporda yer alan bilgileri, çalışmalarını başka bir dergiye önermeden önce geliştirmek amacıyla kullanabilir. Dergiye önerilen makalelerin hazırlanmasında “intihal”, “dilimleme”, “uydurma (fabrikasyon)”, “çarpıtma”, “destek belirtmeme”, “yazarlıkla ilgili konular (yazar adı belirtmeme, yazarlık sıralaması, yazarlık hakkı, vs.)” ve diğer bilim etiğinde uyulması gereken hususlara uyulmalıdır. Makaleler dergiye önerilmeden önce "iThenticate: Plagiarism Detection Software" aracılığı ile intihal taramasına tabi tutulmalı ve bu taramadan elde edilen rapor da makalenin gönderimi sırasında eklenmelidir. Bir makalenin editöryal ön değerlendirmeye alınabilmesi için rapordaki kabul edilebilir oran, kaynaklar ve alıntılar hariç olmak üzere en fazla %15 olmalıdır. Ayrıca her bir kaynakla olan benzerlik oranı da %1’i aşmamalıdır. Belirtilen oranların üzerinde benzerlik barındıran makaleler, ön değerlendirmeye alınmayarak ret edilecektir.
7. Hakem listesinin yayımı: Makaleler için bir yıl boyunca hakemlik yapan akademisyenlerin adlarını ve kaç kez hakemlik yaptıklarını içeren liste, yılın son sayısında yayımlanır.
8. Düzeltme için yazarlara verilen süre: Ön kontrol ve/veya düzeltme talepleri için yazarlara otuz gün süre verilir. Bu süre içerisinde bilgi verilmeksizin tekrar gönderilmeyen ve makaleler ret edilmiş sayılır.
9. Evrensel etik kurallarına uyma: Dergi yönetimi, evrensel düzeyde belirlenmiş olan bilimsel ve yayıncılık etik kurallarına uymayı kabul eder.
10. Editör sorumluluğu: Editörler, dergiye önerilen yazıları, yazarların etnik köken, cinsiyet tercihi, tabiiyeti, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirme yükümlülüğünü önceden kabul ederler. Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin yayımlanana kadar gizli tutulması güvence altına alınır. Editörler, hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen bilgileri ve fikirleri gizli tutar ve kişisel çıkarları için kullanmaz. Alan editörlerinin de kullanmamalarını garanti eder. Editörler, dergiye önerilen çalışmaları ya da çalışmanın belirli bölümlerini kişisel araştırma amaçları için kullanamaz. Alan editörlerinin ve editör kurulu üyelerinin de kullanmamasını garanti eder. Editörler, önerilen yayının içeriğinin ve niteliğinin, turizm alanının bilimsel gelişimine katkıda bulunuyor olmasına dikkat eder. Yayıma ilişkin nihai karar, makalenin önemine, özgünlüğüne, alana ve uygulamaya sağlayacağı katkıya, çalışmanın geçerliliğine ve derginin kapsamına uygunluğuna dayanarak verilir. Nihai karar, editörlere ait olmakla birlikte editörler, bu kararı verirken alan editörlerine ve hakemlere danışabilir. Editörler, kişisel bağlantılarından kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu yazarların makalelerini değerlendirmez. Bu yazıların değerlendirilmesi, alan editörleri ya da editör kurulu üyeleri tarafından yapılır. Bu durum, editörlerin makale içinde adı geçen bir kurum/kuruluş ile çıkar çatışmasının olması halinde de geçerlidir. Editörler; yazarlar ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çatışmasına engel olmayı kabul ederler. Editörler, yazarlardan olası tüm çıkar çatışmalarını yayın öncesinde belirtmelerini talep ederler. Çalışma yayımlandıktan sonra yazarların makalede belirtmediği bir çıkar çatışması belirlenirse çalışma dergi editörlüğünce yayından düşürülür (geri çekilir). Yayımlanan makale, geri çekilmiş veya dergiden çıkarılmış makale olarak işaretlenir.
11. Yazar sorumluluğu: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, makale değerlendirme ve yayın süreçlerinin her aşamasını profesyonel şekilde yürütür. Bu nedenle, editör ve hakemler gibi yazarların da üstlenmesi gereken bazı sorumluklar bulunmaktadır. Derginin yazarlardan beklentileri şunlardır:
  • Yazarlar, dergiye gönderdikleri çalışmaların özgünlüğünü teminat altına almalıdır. Çalışmanın daha önce herhangi bir yerde, herhangi bir dilde yayımlanmadığını ya da yayımlanmak üzere bir başka dergiye önerilmediğini beyan etmelidir.
   • Çalışmalar derginin yazım kurallarına uygun şekilde hazırlanmalıdır. Yazım kuralları için bkz. 
  • Çalışma sistem üzerinden dergiye yüklenirken yazar bilgileri ve sıralaması dikkatle yazılmalıdır. Yazar sıralamasında hata yapıldıysa, sıralamada değişiklik yapılacaksa, çalışmaya yeni yazar eklenecek veya çalışmadan bir yazar çıkarılacaksa editör bilgilendirilmelidir. Bu gibi hususlarda yazar durumunun değişimine ilişkin gerekçe yazılı olarak editöre sunulmalıdır.
  • Telifli materyaller (tablo, şekil ya da diğer alıntılar gibi) ancak geçerli izin ve telif onayı ile yayımlanabilir. Yazarlar gerekli izinlerin ve onay belgesinin alınmasından ve dergiye sunulmasından sorumludur.
   • Çalışmalarda, başka araştırmacılara ait ölçek, anket ve fotoğraf/ görsellerin kullanımı için sahiplerinden izin alınmalı ve alınan izin belgesi, makale gönderim aşamasında sisteme yüklenmelidir.
   • Yazarlar, çalışmanın tamamında Türkçe dil ve anlatım kurallarına riayet etmelidir. Ayrıca, Türkçede yaygın karşılığı olan yabancı kavram ve sözcüklerin Türkçe karşılıkları tercih edilmelidir.
   • Editöryal inceleme için yazarlardan çalışmaya ait ham verileri dergi editörlüğüyle paylaşmaları istenebilir. Bu durumda yazarlar, verileri paylaşmakla yükümlü olurlar.
  • Yazarlar; başka yazarlara, katkı sağlayıcılara ya da kaynaklara uygun bir biçimde atıf yapmalı ve ilgili kaynakları derginin yazım kurallarına uygun şekilde belirtmelidir. Kaynak gösterimi ve atıf yapma konusunda detaylı bilgi için bkz. 
   • Çalışmaların konu ve içerik kadar, uygulamalı çalışmalarda “yeniden üretilebilirlik” açısından yöntem ve uygulama bilgileri de özenle açıklanmalıdır.
   • Yazarlar, çalışmanın değerlendirme sürecinde aldıkları düzeltmelerden hareketle güncelledikleri çalışmayı kendilerine verilen süre içinde sisteme yüklemelidir.
  • Revize edilmiş çalışmanın sisteme yüklenmesi aşamasında “hakemlere yanıtlar” dosyası da yüklenmelidir. Bu dosyada, yazarların hakem önerilerine ilişkin düzeltme notları ve yorumları yer almalıdır. Örnek dosya için bkz. 
   • Yazarlar, çalışmalarında görev alan hakemlerin bilgilerini talep edemezler. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nde çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulanır.
   • Yazarlar, çalışmayı dergiye göndermeden önce derginin araştırma etiği yönergesini incelemeli ve etik kurallara uygun hareket etmelidir. Etik ilkeleri incelemek için bkz.
  • Çalışmanın insan katılımcıları içermesi durumunda yazarlar, etik kurul onayı almalı ve belgeyi çalışmayla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca, çalışmanın içinde etik kurul onayına ilişkin belge numarası verilmelidir.
   • Araştırmaya önemli ve anlamlı katkılar sunan kişilere veya kuruluşlara çalışmanın teşekkür bölümünde yer verilmelidir. Kullanılan finansal destek ve proje fonları da burada açıklanmalıdır.
   • Çalışmada bir çıkar çatışması varsa yazarlar bunu dergiye başvuru sırasında beyan etmelidir. Çıkar çatışması beyanı doğrultusunda editör çalışmayı nasıl ilerleteceğine karar verir. Çıkar çatışması yoksa, yazarlar çalışmada çıkar çatışmasının olmadığını beyan etmekle yükümlüdür.
   • Sorumlu yazar, çalışmanın dergiye gönderimi, dergiyle iletişim süreci ve yayın sonrası süreçlerde çalışmayla ilgili sorumluluğu diğer yazarlar adına üstlenen yazardır. Çalışmayla ilgili süreç ve değerlendirme notlarını diğer yazarlara bildirmekle yükümlüdür.
12. Hakem sorumluluğu: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen ve editör incelemesinden geçen çalışmalar alanında uzman hakemler tarafından değerlendirilir. Editörün davet ettiği hakemler, sistem üzerinden gelen daveti kabul ederek hakemlik görevini üstlenir. Hakem değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik sistemiyle yürütülür. Bu aşamada Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nin hakemlerden beklentileri şunlardır:
   • Hakemler, gönderilen çalışmanın içeriğinin kendi bilimsel alanı ya da uzmanlığıyla uyumsuz olduğunu düşündüğünde veya hızlı ve kapsamlı bir değerlendirme yapamayacağı durumlarda mutlaka editörü bilgilendirmeli ve değerlendirme sürecinden affını istemelidir.
   • Hakemlere gönderilen her çalışma, gizli belge niteliğindedir. Bu nedenle hakemler inceledikleri çalışmaları kimseyle paylaşmamalı ve tartışmamalıdır.
   • Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde değerlendirme raporlarını sisteme yüklemelidir. Olası bir gecikme durumunda editör bilgilendirilmeli ve ek süre talep edilmelidir.
   • Hakemler, inceledikleri çalışmanın yazar bilgilerine erişmeyi talep edemezler. Her çalışma, anonim olarak değerlendirilir.
   • Hakemler, inceledikleri çalışmayı bilimsel içerik açısından ve çalışmanın kalitesine katkıda bulunacak şekilde değerlendirmekle yükümlüdür.
   • Hakemler, çalışmaya ilişkin görüşlerini destekleyici argümanlarla açık bir şekilde ifade etmelidir. Hakem raporlarında nesnel olunmalı, açık ve anlaşılır bir akademik dil kullanılmalıdır.
   • Hakemler, çalışmanın kaynakçasını ve metin içi atıflarını kontrol etmelidir. Atıf gösterilmesi gereken ancak atıfla desteklenmeyen cümleler varsa yazar uyarılmalıdır. Çalışmada telif hakkı ihlali veya intihal olduğu tespit edilirse editör bilgilendirilmelidir.
   • Çalışmanın başka bir yayımlanmış eser ile önemli derecede benzerlikler içerdiği tespit edilirse editör bilgilendirilmelidir.
   • Hakemler, inceledikleri çalışmaların tamamını, herhangi bir bölümünü veya çalışmada kullanılan materyalleri kendi çalışmalarında kullanamazlar. Hakemler, çıkar çatışması bulunan bir çalışmayı dikkate almamalıdır. Herhangi bir çıkar çatışmasının tespit edilmesi durumunda editör bilgilendirilmelidir.
13. Yayın ücret politikası: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nde gönderim ücreti, yayın ücreti veya sayfa ücreti talep edilmez.
14. Türkçenin kullanımında özen: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Türkçenin bilimsel dil olarak gelişimine katkıda bulunmayı hedefler ve dergiye gönderilen çalışmalarda Türkçe dil ve anlatım kurallarına uyulmasını, Türkçede yaygın karşılığı olan kavram ve sözcüklerin Türkçe karşılıklarının tercih edilmesini bekler.
15. İzleyen sayılarda makale yayımı: Dergiye önerilen makalelerin ön değerlendirme aşamasında dergi editörlüğü, yazarın/yazarların daha önce Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi'nde makalesinin yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol eder. Yazarın/ yazarların dergide daha önce bir çalışması yayımlanmış ise çalışmanın hangi sayıda yayımlandığı, makale değerlendirme sürecine girmeden önce makale takip çizelgesine işlenir. Kabul edilen çalışmalarda birbirini izleyen sayılarda aynı yazarın /yazarların makalesi yayımlanamaz. Aynı yazarın (farklı yazarlarla ortak çalışması dahi olsa) ancak makalesinin yayımlandığı sayıyı izleyen ikinci sayıda yeni bir makalesi yayımlanabilir. Bu durumda makale, hakem süreci sonucunda kabul edilmişse yayına hazır makaleler içerisine alınır ve bu kural doğrultusunda uygun olan sayıda yayımlanmak üzere sıraya konur.
16. Lisansüstü tez çalışmasına dayalı yayında yazarlık: Makalelerin yüksek lisans veya doktora tezlerine dayalı olarak hazırlanması durumu söz konusu ise bu durum, gönderim aşamasında yazarlar tarafından belirtilmelidir. Yüksek lisans veya doktora tezlerine dayalı olarak hazırlanan makalelerde tezi hazırlayan öğrenci ve danışman (var ise ikinci yasal danışman) makalenin doğal yazarları olarak kabul edilir. Tez öğrencisi, tez çalışmasına dayalı olarak tek yazarlı makale hazırlamak isterse danışmanından “yazarlıktan feragat ettiğine ilişkin” yazı almalı ve bunu makale ile birlikte dergi editörüne göndermelidir. Aynı durum, tez danışmanı için de geçerlidir. Tez danışmanının da tez öğrencisinden yazarlıktan feragat yazısı alması ve bunu ibraz etmesi gerekir.
17. Yazarlık sıralaması: Dergiye gönderilen araştırmada ismi geçen yazarların araştırmaya akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır ve yazar(lar) dergiye önerdikleri araştırmaya katkı sağlayan tüm kişileri belirtmekle yükümlüdür. Araştırmaya önemli derecede katkı veren kişiler, ortak yazar olarak belirtilmelidir. Araştırmanın dergiye sunulabilmesi için tüm ortak yazarların onayı alınmış olmalıdır. Araştırmada yazarlık için yeterli katkı sağlamayan ancak araştırmada desteği olan kişiler (teknik destek, yazım aşamasında yardımcı olan gibi) teşekkür/bilgiler kısmında sıralanmalıdır. Yazar sıralaması tüm yazarların ortak verdiği kararla belirlenmelidir. Yazar bilgilerini içeren dosyada yazar sıralaması belirtilmelidir. Değerlendirme süreci başlayan çalışmalarda yazar ekleme/çıkarma veya yazar sıralamasında değişiklik talepleri dikkate alınmaz.
Lisansüstü tez çalışmasına dayalı olan yazılarda tez öğrencisi, birinci sıradaki yazardır. Tez danışmanı ikinci, varsa ikinci danışman öğretim üyesi ise üçüncü sıradaki yazar olarak sıralanır. Çıkar çatışması olabilecek durum ve ilişkiler, makale önerim aşamasında belirtilmelidir. Dergi yönetimi, yazı yayımlandıktan sonra yazarlık sıralaması konusunda çıkabilecek çatışmalarda taraf değildir. Birden fazla yazarı olan çalışmalarda yazarlardan biri ''sorumlu yazar'' olarak belirtilmelidir. Sorumlu yazar, makalenin değerlendirme sürecinden yayım sürecine kadar geçen süreçte editörle/alan editörleriyle iletişim halinde olmalı ve diğer yazarların makale sürecine dahil olmalarını sağlamalıdır.
18. Makalenin geri çekilmesi: Yazar/yazarlar, yazılarını hakem değerlendirmesine sokulmadan önce geri çekme hakkına sahiptir. Hakem değerlendirme süreci başladıktan sonra ilk sonuç alınıncaya kadar hiçbir yazı geri çekilemez. Beş yıl içinde iki kez makalesini geri çeken yazar/yazarlar, kara listeye alınır ve daha sonra önerecekleri yazılar dikkate alınmaz. Değerlendirme süreci sonunda çalışmasını geri çekmek isteyen yazar/lar geri çekme gerekçeleri ile birlikte imzalı dosyayı editörlüğe iletmelidir. Yayın kurulu, yazarlar tarafından belirtilen geri çekme gerekçelerini inceleyerek en geç 15 gün içinde yazara dönüş sağlamalıdır. Geri çekme süreci tamamlanmayan ve yayın kurulu tarafından onaylanmayan çalışmalar, başka dergiye gönderilmez. Yazarlar, yayımlanmış veya erken görünüme açık makalelerinde herhangi bir hatayı tespit etmeleri durumunda editörle iletişim kurmalıdır. Yayımlanmış makalelerde intihal şüphesi oluşması durumunda dergi editörlüğü tarafından çalışmaya ilişkin bir soruşturma başlatılır. Soruşturma sonunda makalenin geri çekilmesine karar verilmesi durumunda editörlük tarafından detaylı hazırlanan bir raporla yazara bilgi verilir. Elektronik gösterimde çalışmanın başlığına ''Geri Çekildi'' ibaresi eklenir. Derginin internet sayfasında geri çekme bildirimi ilanı verilir. Geri çekme gerekçesi, detaylı kanıt kaynakları ile birlikte derginin internet sayfasında paylaşılır.
19. Etik Standartları: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics-COPE) belirlediği yayın ve bilim etiği standartlarını benimsemektedir. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nin yayın politikaları yazarların izlemesi gereken yönergeleri açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Yazarların takip etmesi gereken etik ilkelerin yanı sıra dergi editörlerinin ve hakemlerin de uyması gereken etik yönergeler bulunmaktadır. Dergi yazarlarına rehberlik edecek temel etik konular aşağıda listelenmiştir.
Yazarlık: Makalede adı geçen tüm yazarlar, titiz bir değerlendirme sürecinden geçecek olan çalışmalarına önemli derecede katkı vermelidir. Bu katkı, araştırmanın kuramsal yapısı, araştırma tasarımı, veri analizi veya raporlama ile ilgili olabilir. Bu noktada hayalet yazarlık ve hediye yazarlıktan kaçınmak son derece önemlidir. Tüm yazarlar (sorumlu ve ortak yazarlar) yayımlanan araştırmanın içerik ve sonuçlarıyla ilgili olarak eşit derecede sorumludur.
   İntihal: Yayın Etiği Komitesi (COPE) intihali, "Bir kişinin, başkalarının çalışmalarını (veriler, sözcükler ve kuramlar) kendisine aitmiş gibi ve uygun şekilde atıf vermeden sunması" olarak tanımlamaktadır. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’ne makale önermek isteyen yazar/yazarlar, araştırmalarında faydalandıkları her türlü çalışmaya (lisansüstü tezler, bildiri, makale, kitap vb.) uygun şekilde atıf vermeli ve diğer araştırmacıların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemelidir. Yazar/yazarlar, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) açıkladığı her türlü atıf manipülasyonundan kaçınmalıdır. Ayrıca başkalarının veya kendisinin çalışmalarından alıntı yaparken aşağıdaki hususlardan emin olunmalıdır:
    • Metin içinde ve kaynakçada alıntının kaynağı açık bir şekilde belirtilmelidir,
    • Daha önce yayımlanmış şekil, tablo, ölçek vb. için hak sahibinden izin alınmalıdır (izin alınması gerekiyorsa),
    • Olduğu gibi alıntılanan bir metin, dergi kurallarına uygun şekilde belirtilmelidir.
  Çıkar Çatışmaları: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nin tüm yazarları, taslak metnin sunulması sırasında araştırmaya doğrudan ya da dolaylı şekilde finansal destek veren kişi, kurum ve kuruluşlarla ilgili olası çıkar çatışmalarını açıkça beyan etmelidir. Yayımlanmadan önce veya yayımlandıktan sonra tespit edilen çıkar çatışmalarında Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) önerdiği süreçler takip edilecektir.
  Etik Denetim: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, savunmasız grup ve bireylerle ilgili araştırmaların yayımlanmasında Yayın Etiği Komitesi’nin uluslararası etik standartlarını benimser. Bu standartlar, bunlarla sınırlı olmamak üzere; etik denetim, yayın izni, hassas popülasyonlara ilişkin yayın, hayvanların kullanıldığı araştırmalarda etik, insan deneklerin kullanıldığı araştırmalarda etik, gizli verilerin ele alınması ve etik iş/pazarlama politikalarını içermelidir.
  Gizlilik Bildirimi: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’ndeki yazar adları ve e-posta adresleri, yalnızca bu derginin belirtilen amaçları için kullanılacaktır. Yazar bilgileri, başka bir amaç için kullanılmayacaktır.
20. Etik Kurulu İzin Belgesi: Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen çalışmalarda etik kurulundan izin belgesi alınmalıdır. Bu belge, makale gönderim aşamasında editörlüğe iletilmelidir. Araştırmanızın etik kurulu izni gerektirip gerektirmediğine karar vermek için TR Dizin'in hangi durumlarda etik kurul izni gerekip gerekmediği ile ilgili olarak aşağıdaki sorularını yanıtlayabilirsiniz:
    1. Çalışmanız, o sırada bilgisi veya rızası olan veya olmayan insan katılımcıları içerecek mi?
    2. İnsan, hayvan, materyal veya veriler, deneysel ya da çeşitli bilimsel amaçlarla kullanılacak mı?
    3. Çalışmanız, katılımcı olsun olmasın, herhangi bir kişiyi fiziksel veya psikolojik zarara maruz bırakabilecek mi?
    4. Kişileri veya gizli şirket veya şirket bilgilerini tanımlamanıza izin veren kişisel bilgilere ve/veya verilere erişebilecek misiniz?
    5. Çalışmanız, çevre veya toplum için önemli bir risk oluşturuyor mu?
    6. Çalışmanız tarafından ortaya konulan ve daha fazla etik inceleme gerektiren herhangi bir etik sorun var mı?
Yukarıdaki sorulardan herhangi birine 'evet' cevabını verdiyseniz, ''Etik Kurulu İzin Belgesi'' almanız gereklidir.
21. Telif hakkı: Dergide yayımlanan yazıların yayın hakkı, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’ne aittir. Dergi yönetiminin yazılı izni olmadan söz konusu yazı, bir başka dergide veya dilde yayımlanamaz.
22. Öncelikli yayın hakkı: Aşağıdaki özellikleri taşıması durumunda, dergiye önerilen yazılar, editör/hakem değerlendirmesi sonrasında kabul aldıkları tarihi izleyen ilk sayıda öncelikli olarak yayımlanırlar:
Dergide yayımlanan bir yazıyla ilgili eleştiri, hata düzeltme vb. yazılar. Ancak, bu türden yazıların dikkate alınabilmesi için bilimsel/akademik içerik, özellik ve şekil koşullarını taşıması gerekir.
Dergiye önerilen makalelerde yeni ve özgün konuların özendirilmesi amacıyla; iklim çalışmaları, turizmin çevre ile ilişkileri, turizmi temel alan disiplinler arası çalışmalar, turizmin felsefe, sosyoloji, psikoloji ve antropoloji ile ilişkilerini inceleyen çalışmalar, mutfak kültürü, turizmde arz-talep ilişkilerini inceleyen çalışmalar öncelikli olarak yayımlanır.