Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI 

ETİK İLKELER

Bilimsel Araştırma Etiği

• Verilerin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.
• Araştırma sürdürülürken ulusal ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalınması ve yetkili makamlardan izin alınması gerekmektedir.
• Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği ölçüde ve biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.
• Araştırmacılar, araştırma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumları ilgili kişilere ve kurumlara bildirmekle yükümlüdürler. Her araştırmacı, oluşabilecek bu olumsuz durumlar sebebiyle araştırmaya katılmama hakkına sahiptir.

Yayın Etiği

• Bilimsel araştırma ve yazım aşamasında çalışmaya herhangi bir katkısı olmayan kişiler, yazar olarak gösterilmemelidir.
• Yazar(lar), etik sayılmayan davranışlar olarak belirtilen sorumsuz yazarlık, korsanlık, çoklu yayın, bölerek yayınlama, taraflı kaynak, taraflı yayın, insan-hayvan etiğine aykırılık gibi durumlardan kaçınmalıdır.
• Yazar(lar), aday makalenin yazım aşamasında, dergide belirtilen atıf sistemine uygun hareket etmelidir.
• Yayınlanmamış veya sunulmamış çalışmalar kaynak olarak gösterilmemelidir.
Herhangi bir çalışmanın tümü veya bir bölümü, izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden (intihal) yayımlanamaz.
• Yazar(lar), -varsa- çalışmanın finansal kaynaklarını belirtmelidir.

Hakem Etiği
Hakem(ler);

• Mutlaka aday makalenin hitap ettiği alanlarda uzman kimseler olmalıdır.
• Eleştirilerini objektif ve açık bir biçimde yapmakla yükümlüdür. Kendi kişisel çıkarları/görüşleri doğrultusunda hareket etmemeli, gerekirse hakemlik yapmayı kabul etmemelidir.
• Hakemlik sürecinde metinlerin kişiye özel olduğu göz önünde bulundurulup üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır.
• Hakemlik sürecindeki aday makaleden kendi çalışmaları için bilgi aktarımı yapmamalı, herhangi bir akademik/kişisel çıkar gözetmemelidir.
• Ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.
• Derginin bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarını da göz önünde bulundurmalıdır.

Editör Etiği
Editör(ler);

• Aday makalenin konusuna uygun en az iki hakem atamakla yükümlüdür.
• Kör hakemlik sürecini dikkate alarak hakem(ler) ve sorumlu yazar arasındaki iletişimi sağlamalıdır.
• Hiçbir yazar ve hakem arasında ayrımcılık yapmadan ilişkilerini şeffaf ve objektif bir biçimde sürdürmelidir.
• Bulundukları konumu kendi bireysel ve akademik çıkarları doğrultusunda kullanmamalıdır.
• Ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.
• Bilimsel araştırma, yayın ve hakem etiklerini de göz önünde bulundurmalıdır.

YAYIN POLİTİKASI


Değerlendirme Süreci

ORAFAM Journal’a gönderilen yazılar öncelikle şekil açısından incelenir. Yayın ve yazım ilkelerine uyulmadığı görülen yazılar, içerik incelemesine tabi tutulmadan gerekli düzeltmelerin yapılması için yazara iade edilir.

ORAFAM Journal’da yayımlanacak makaleler, öncelikle kendi alanlarına uygun araştırma yöntemleri kullanılarak hazırlanmış özgün ve akademik çalışmalar olmalıdır. Dergiye gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayımlanmış ya da yayımlanmak üzere gönderilmiş olmamalıdır. Dergimize yapılan gönderiler Turnitin intihal tespit programı ile taranmaktadır. İntihal tespit edilen yazılar hakem sürecine dâhil edilmeden reddedilir.

• ORAFAM Journal’a yayımlanmak üzere gönderilen yazılar, ön incelemesi yapıldıktan sonra yayın kurulu tarafından belirlenen konunun uzmanı hakemlere gönderilir. En az iki olumlu hakem raporu ile yazının yayımlanmasına karar verilir. İki hakemin olumsuz görüş belirtmesi halinde ise yazı yayımlanmaz. Aynı makale için olumlu ve olumsuz hakem raporları mevcut olduğunda yazı ya editör tarafından ret edilir ya da bir hakeme raporuyla daha desteklenerek kabul veya ret kararı verilir.

ORAFAM Journal’a gönderilen çalışmalarda yazarlar, hakem ve Yayın Kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler. Yazarlar editörlüğün veya hakemlerin istediği düzeltmeleri en geç üç hafta içinde yapmak durumundadırlar. Bu süre zarfında düzeltme yapılmayan çalışmalar yazara iade edilir.

ORAFAM Journal’ın hakem değerlendirme süreci, baş editör, alan editörü, dil editörünün incelemesinden oluşan ön değerlendirme aşaması 1 ay; hakem değerlendirme süreci de 3 aydır. Ancak hakemlerden zamanında dönüş olmaması nedeniyle yeniden hakem atama vb. nedenlerden dolayı hakem değerlendirme süreci uzayabilmektedir.

ORAFAM Journal’da, Ortadoğu ve Afrika ile ilgili Tarih, Sosyoloji, Felsefe, Edebiyat, Dil, Din, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Sanat vb. tüm sosyal bilimlere ait özgün ve nitelikli bilimsel çalışmalara yer verilmektedir.

ORAFAM Journal’a gönderilecek çalışma, alanında bir boşluğu dolduracak özgün bir yazı olmalı ya da daha önce yayımlanmış çalışmaları değerlendiren, konuya dair yeni ve dikkate değer görüşler ortaya koyan bir inceleme olmalıdır.

ORAFAM Journal’a gönderilecek yazılar makale, çeviri ve kitap tanıtımı türünde olmalıdır. Dergimize gönderilen çeviri yazılar için, makale sahibinin yayın izni ve orijinal metin gereklidir.

ORAFAM Journal’un yayın dili Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Kürtçe veya Farsça’dır.

ORAFAM Journal’a gönderilen çalışmalar daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve hâlihazırda yayımlanmak üzere sunulmamış olmalıdır. Bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, durum açıkça belirtilmek şartıyla dergiye gönderilebilir.

ORAFAM Journal, yılda 2 kez ( Ocak, Temmuz) aylarında yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir.

ORAFAM Journal’a gönderilen yazılara telif hakkı ödenmez. Yayımlanan makalelerin telif hakkı dergiye aittir.

ORAFAM Journal’da yayımlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.

ORAFAM Journal’da yer alan yazılardaki görüş ve düşünceler yazarlarının kişisel görüşleri olup derginin ve bağlı olduğu kurumların görüşlerini yansıtmaz.

ORAFAM Journal’a gönderilen çalışmalar, TÜBİTAK ULAKBİM’in DergiPark Sistemi (UDS) üzerinden elektronik ortamda gönderilmektedir. Bu sisteme https://dergipark.org.tr/tr/pub/orafam da yer alan “Kullanıcı Sayfası/Yeni Gönderi” linkinden ulaşılabilir. Söz konusu sisteme kayıt yapılıp makale gönderildikten sonra hakem süreciyle ilgili gelişmeler ve hakem değerlendirme raporları yazarlar tarafından kolaylıkla takip edilebilir.