The coronavirus pandemic, which first started in China, has brought social life to a standstill all over the World. Although the pandemic seems to be one of the subjects in medicine and health, it has also a significant relationship with history education. Would it be rational to expect individuals to make sense of the current situation, negotiate, and exhibit consistent behaviors, if they were not informed completely about pandemics in the past? How would you react when you face with such an incident if you do not have any idea about the subject matter? If you are uninformed about the issue or destroyed for lack of knowledge you need, then how can you find the sources of error?
Based on the qualitative research method, this study attempts to find the answer to these questions. The data were analyzed with the descriptive analysis technique and the conclusions were drawn from the responses. The samples constituting this study are limited to the history textbooks of Compulsory and Elective Secondary Education that were used between the years 2019-2020. Therefore, the findings and results of the study are restricted only to the textbooks of the years mentioned above. Moreover, they do not cover any other academic semesters and textbooks. According to the results of this study, it has been observed that the subjects covering the past epidemic cases that take place in secondary school history textbooks are not sufficiently mentioned. It has also been found that there has been a very crucial demand to teach students about past examples of epidemic cases and how their ancestors overcame them by getting rid of these cases. In conclusion, it is possible to contribute history textbooks to make students learn from their ancestors and be more knowledgeable to defend themselves if they face such epidemic cases in the future.
Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nin (BÜSBED) 2022/ 24’üncü sayısında yayımlanan “Tarih, Pandemi, Ortaöğretim Tarih Ders Kitapları” adlı makalenin özet bulguları daha önce “ An Investıgatıon On The Concepts Of “Epıdemıc”, “Pandemı”, “Traınıng Roads”, “Vırus”, “Mıcrobe” Wıth Past/ Today In Hıstory Lesson Books, Latin American International Congress On Social Sciences And Humanities November, 5-6 2021 “ isimli KONGREDE ÖZET BİLDİRİ OLARAK sunulmuştur, ancak bu bilgi ilgili makalede yazarı tarafından sehven belirtilmemiştir. Bu hata yazar için Etik İhlal sebebi sayılabilecek, idari soruşturmaya konu olabilecek, yazarın mağduriyetine yol açabilecektir. Bu yüzden makalede içerik olarak hiçbir değişiklik yapılmadan, sadece dipnota ilgili kongrede özetin sunulduğu bilgisi eklenecektir. Sayın hocam, çalışmanın düzeltilmiş halini sisteme yükleyebilmek için sistemi bir süreliğine açabilir misiniz. İlginiz için teşekkür eder, kolaylıklar dilerim. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Editörü Doç. Dr. Yusuf AYDOĞDU Makale linki: http://busbed.bingol.edu.tr/tr/pub/issue/73192/1114882
İlk olarak Çin’de başlayan coranavirüs pandemisi bütün dünyada toplumsal hayatı durma noktasına getirmiştir. Pandemi her ne kadar tıbbın konusu gibi görünse bile eğitim ile ilişkisi de bulunmaktadır. Özellikle tarih eğitimi ile. Mazideki salgın hastalık vakalarına ilişkin bilgileri öğretmediysek bireylerden bugünkü durumu anlamlandırabilmeleri, muhakeme etmeleri, tutarlı davranışlar sergilemelerini beklemek rasyonel olur mu? Hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığınız bir olayla karşılaştığınızda tepkileriniz nasıl olurdu? Bir şeyin geçmişteki parçalarıyla ilgili enformasyon verilip, bütünü hakkında yeterince fikir sahibi olamadıysanız hatayı nerede aramak gerekirdi? Bu makalede bu sorulara yanıt verilmeye çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntemi baz alınarak yapılan bu araştırmada veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiş ve değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmaya örneklem teşkil eden dokümanlar 2019-2020 yılı zorunlu ve seçmeli ortaöğretim tarih ders kitapları ile sınırlanmıştır. Dolayısıyla araştırmanın bulgu ve sonuçları yalnızca söz konusu yıllardaki ders kitapları ile sınırlı olup, diğer dönem ve sınıf kitaplarını kapsamamaktadır. Araştırma sonucuna göre ortaöğretim tarih ders kitaplarında geçmişteki salgın vakalarını kapsayan konular üzerinde yeterince durulmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğrencilere salgın hastalık vakalarının geçmişteki örneklerini ve atalarının bu vakalarla nasıl yüzleştiklerini öğretmenin aktüel bir ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır. Hem onların geçmiş vakalardan ders çıkarmalarına hem de gelecekte oluşması muhtemel salgın vakalarına karşı daha bilgili ve hazırlıklı olmalarına tarih ders kitapları ile katkı yapmak olasıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Revision |
Authors | |
Early Pub Date | October 27, 2023 |
Publication Date | October 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2023Issue: 26 |