Three things are praised in Islamic thought: these are eating less, sleeping less and speaking less. In contrast with these, eating more, sleeping more and speaking more are devaluated. Since there are so many ayahs and hadiths regarding these three ways of behavior in Koran and Sunnah which are the most basic sources of Islam, these three ways of behavior have turned to be a principle. Mostly adopted by Sufism idealism, these principles are regarded as the body of rules that should fırstly be obeyed by the people who would like to raise their level in religion. Turkish Islamic thinker Erzurumlu İbrahim Hakkı, who lived in the eighteenth century, mentioned about these issues in his famous work “Marifetname” as a religious person. İn the current study, the concept of “eating less” out of the tree behaviors was investigated. This concept was named as “hunger” in Marifetname by Erzurumlu İbrahim Hakkı. İn this study, the references with regard to “eating less” in Islamic sources were putforward. The views of Erzurumlu İbrahim Hakkı were investigated in the context of Marifetname. Content analysis and data analysis techniques were used as the main method in terms of the quality of the study.
İslam düşüncesinde üç durum övülmüştür. Bunlar az yemek, az uyumak ve az konuşmaktır. Bunların zıddı olan çok yemek, çok uyumak ve çok konuşmak ise yerilmiştir. İslam’ın en temel kaynakları olan Kur’ân ve sünnette bu üç davranma biçimiyle ilgili çok sayıda ayet ve hadis bulunduğu için, bu üç davranma biçimi birer ilke haline dönüşmüştür. Daha çok tasavvuf felsefesinde benimsenen bu ilkeler, dini açıdan konumunu yükseltmek isteyen kişilerin ilk uyması gereken kurallar bütünü olarak kabul edilmiştir. On sekizinci yüzyılda yaşamış Türk İslam düşünürü Erzurumlu İbrahim Hakkı da ünlü eseri Marifetname’de bu ve benzer konulara temas etmiştir. Bu çalışmada özel olarak yukarıda bahsedilen üç ilke arasından ‘az yemek ’ kavramı ele alınmıştır. Bu kavram Erzurumlu İbrahim Hakkı tarafından Marifetname’de ‘açlık’ olarak adlandırılmıştır. Bu çalışmada kısaca temel İslam kaynaklarındaki ‘az yemek’ konusundaki referanslara değinilmiştir. Ardından Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın bu konudaki düşünceleri Marifetname bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın niteliği gereği içerik analizi ve veri yorumlama teknikleri ana yöntem olarak benimsenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 15, 2014 |
Published in Issue | Year 2014Volume: 4 Issue: 8 |